Мъж залюби сватята, законната го тормози. Вестниците в събота

„24 часа": Мъж залюби сватята, иска защита от тормоз на законната жена

Районният съд в Панагюрище отказа защита на мъж, който се ожалил от домашно насилие и психически тормоз от жена си и сина си. Проблемите на Г. П. започнали, след като залюбил майката на мъжа на дъщеря си. Отдаден на новата си любов, напуснал семейното жилище и заживял на вилата си край Панагюрище, където делил постеля с приятелката си.

Недоволни от избора му, законната съпруга и синът му започнали да го убеждават да се прибере и да зареже сватята.

Според Г. П. те го заплашвали, че ще го пребият, ще го изкормят, ще запалят вилата.

 

„24 часа": Цони Цонев отказа инспекторския пост във ВСС

Председателят на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев  е подал оставка като съдебен инспектор, „защото името му е било опетнено", съобщи БНР.

Цонев беше издигнат от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов и беше избран от парламента за член на инспектората към ВСС във вторник. Първоначално той не получи необходимите гласове, но след като шефката на парламентарната правна комисия Искра Фидосова поиска прегласуване, той събра достатъчните 177 гласа.

„Във връзка с общественото и медийно напрежение, което се създаде по повод моята номинация за инспектор във ВСС, заявявам, че нито един от изнесените факти не отговаря на истината. Аз съм дългогодишен прокурор и в целия си професионален и личен път съм спазвал принципите на почтеност и законност", пише Цонев в изявление за оставката си.

Според съобщението той заяви, че се противопоставя на опитите да бъде уронен престижа на законодателната и съдебната власт чрез несъстоятелни обвинения. „Аз съм човек с лично достойнство и затова взех решение да не встъпя в длъжност, независимо, че бях избран с 2/3 мнозинство. С позицията си да се оттегля, още веднъж подчертавам факта, че процедурите по номинациите и избор на инспектори бяха прозрачни и отворени за обществото и всички институции".

 

„Труд": Янките ни гонят по песимизъм за 2012 г.

Американците и руснаците ни гонят по песимизъм за 2012 г., сочи проучване на "Галъп интернешънъл".

Българите оптимисти за по-добра 2012 г. са 16 процента, а песимистите - 39 на сто. Е, точно тази разлика от 23 процента между двете групи е почти като при янките и руснаците - там са 21%.

Но в България има ръст на оптимистичните очаквания с 8 на сто в сравнение с проучването преди година. При новия голям брат обаче те намаляват с 12%, а в Русия - с 27 на сто. Анкетата е направена в 51 държави с над 45 000 интервюирани. Тя като цяло сочи, че в очакванията за идната година надделява песимизмът с 34% срещу 31%. През 2010 г. оптимистите в света са били с 2 процента повече. Най-ниска е надеждата в Западна Европа (-45%), следват Източна Европа (-29%) и Северна Америка (-25%. Франция е рекордьор по черногледство - 80 на сто.

 

„Труд": Онколог №1: Идва ад за болни от рак и джипита

Ад за раково болни и за джипита ще настане от 1 януари, алармира националният консултант по медицинска онкология доц. Константа Тимчева пред "Труд". Този път причината е в направленията, защото всеки пациент ще бъде принуден за куп процедури да тича до личния лекар за талон. Тъй като ограничен брой онкопациенти ще се приемат в болница за химиотерапия. Кашата пак е забъркана от здравната каса и лекарския съюз, които пишат Националния рамков договор.

Първият скандал с лечението на раково болните избухна във вторник. Оказа се, че вместо около 50 млн. лв., както е през т. г., за 2012-а касата и лекарският съюз са определили за химио- и лъчетерапия едва около 20 млн. лв. Здравният министър д-р Стефан Константинов реагира веднага и настоя проблемът да се реши. Той поиска да се премахнат и всички текстове от договора, които са в ущърб на онкоболните. Гергана Павлова, шефката на надзорния съвет на здравната каса, и директорката й д-р Нели Нешева го увериха, че ще отстранят заложените опасности.

 

„Стандарт": Дядо Коледа търси милионер

Дядо Коледа може да направи един българин милионер. Точно навръх Рождество ще бъде теглен поредният тираж на тотото. Във второ теглене на играта "6 от 49" джакпотът вече гони милион. В първо теглене късметлията, който удари шестица, пък може да прибере 220 000 лв. Във "Втори ТОТО шанс" голямата награда ще бъде луксозен лек автомобил Opel Insignia. Същият модел подкара спортист №1 на годината Станка Златева. "Много хора идват и купуват фишове вместо подаръци за близки и роднини", похвалиха се служителки в тото пунктовете. Най-голямата истерия е в Бургас, където наскоро местен полицай удари два милиона навръх Никулден. Сега местните тотоманиаци са убедени, че на Рождество шестицата ще удари някой именяк - Христо или Христина.

Предстоящият тираж -102 на тотото, е специален, като част от средствата от него са предназначени за деца в неравностойно положение.

„Стандарт": Ски на половин цена за Коледа

Всички фенове на ските в България ще могат да се насладят на любимия си зимен спорт през коледните празници на по-ниски цени, показа проверка на "Стандарт". В момента снежната покривка във водещия български зимен курорт Банско е от 70 до 105 см, като скиорите се пускат от Тодорка и слизат със ските чак до хотел "Кемпински" в Банско. Ски зоната работи на 65% от капацитета си, като се очаква днес или утре да пуснат и двете атрактивни писти на "Платото". За коледните празници лифтовете в Банско ще са с нормално работно време и ще обслужват клиенти от 8,30 до 16,30 ч. Най-старият български зимен курорт Боровец откри сезона вчера, като старта видяха на живо над 2000 души. През празниците в ски зоната над Самоков няма да има промяна в работното време и ски ще могат да се карат от 8,30 до 16,30 ч. Нощното каране по "Мартинови бараки" стартира от 18 и ще продължи до 22 ч.

„Монитор": Джипитата стават и кардиолози

Джипитата ще поемат диспансерното наблюдение на пациентите с ендокринни и сърдечно- съдови заболявания. Това предвижда Националният рамков договор за 2012 г., за който се споразумяха управителните съвети на националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз, съобщиха от касата вчера. Договорът ще влезе в сила от следващата година, след като той бъде подписан до края на декември от здравния министър д-р Стефан Константинов.

„Монитор": Археолози спъват две магистрали

Археологическите музеи в Шумен, Кюстендил и Перник спират строителството на магистралите „Хемус" и „Струма". Това става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание, което се проведе в сряда.

„В момента искат да ни спрат автомагистрала „Струма" - лот 1, 300 метра от най-важния изкоп на най-дълбокото място, където трябва да изземваме земна маса, само защото трябва да се правят най-рано до септември догодина разкопки и проучвания", разяснил проблемния казус министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. По думите й археолозите саботират строителството на най-големия виадукт по трасето на аутобана.

„Монитор": Шоколад и цуйка от Букурещ хит за русенци

Най-различни са нещата, които си купуват нашенци за празника, обясняват туроператори. Обикновено търсели типичните коледни румънски гевречета, които можели да се използват и за украса на елхата. На много места в Букурещ те се правят пред самите клиенти. Русенци харесвали и сладкарските изделия, а за децата купували шоколади в големи количества. Предпочитали и виното „Мурфатлар", няколко марки румънска бира, а някои си купували от любопитство и цуйка. Търсели се и козунаците, приготвени по рецепта от Трансилвания. Русенци купували дрехи предимно от коледните намаления, тъй като облеклото по принцип е по-скъпо в Румъния.

„Сега": Брюксел ни дава 6 месеца за пълна образователна реформа

Европейската комисия отправи сериозни критики за липсата на реформи в областта на образованието и за първи път постави конкретни срокове, в които трябва да бъде приета законодателната рамка за тях. До средата на 2012 г. България трябва да разполага с два закона - за предучилищното и училищното образование и за висшето образование. Това е една от препоръките в доклад на ЕК за постигането на целите, заложени в стратегическата рамка за европейско сътрудничество в образованието.

„Дума": Плевнелиев давал луди пари на свои в МРРБ

Служители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са получили за първите 6 месеца на 2011 г. 485 000 лв. по граждански и други договори извън трудовото им възнаграждение, съобщи вчера "Медиапул", като се позова на справка от МРРБ, с която разполага. Някои чиновници са вземали по 4-5 хил. лв. по различни граждански договори. Припомняме, че през март 2010 г. Бойко Борисов нареди министрите да спрат практиката подчинените им да вземат повече пари от титуляря.

Изданието твърди, че има връзка между това дали служителят е бил част от политическия кабинет на Плевнелиев и сключването на граждански договор за четирицифрена сума с него. Eксперт в политическия кабинет на Плевнелиев с основна заплата 800 лв. е получавал хонорар за участие в комисия в размер на 6000 лв, а общо от март до юли получил над 10 хил. лв. извън заплатата си. Двама съветници на Плевнелиев за същия период пък са получили съответно 25 860 лв. и 16 640 лв. над заплатата. Шефът на дирекция "Концесии" е получавал пари за участие в комисия, която дублира основната му работа.

За разлика от МРРБ от други министерства са заявили, че не сключват граждански договори със служителите си. В министерството на транспорта имало два такива договора през 2011 г. общо за 700 лв

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини