Културният център в Одрин ни предлага сътрудничество

С работна среща между директора на културния център в гр. Одрин, република Турция г-н Реджеп Козан  и колективът на Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий – 1894 г. – гр. Първомай” се положиха основите  на бъдещото сътрудничество в областта на културата между двата града.

            Инициативата бе на гостите от Турция. Още в началото на месец юли тази година, те потърсиха контакт с председателя на читалището Иван Караславов за договаряне на среща и уточняване параметрите на бъдещата съвместна дейност.

Посредник за осъществяване на тази връзка бяха семейство Мария Чакърък  и нейният съпруг отец Александър – свещенослужител в българските храмове „Св. Георги” и „Св. Константин и Елена” в град Одрин, добри познати и приятели на първомайското читалище.

            В опознавателната среща, проведена следобед на 8 ноември в читалището, двамата ръководители презентираха дейностите на двете културни институции и възможностите за взаимен обмен в бъдеще.

Г-н  Козан  изрази готовност лично и в съдействие със семейство Чакърък да организират изяви на първомайските читалищни колективи по определени празнични поводи.

            Гостите се впечатлиха от състоянието на сцената и големия читалищен салон, библиотечните отдели и фонда, както и от програмата „Глобални библиотеки” . Учудени бяха, че в малък град като Първомай, има толкова много жанрово разнообразни състави. Изненадани бяха и  от големия  брой награди и отличия от международни, национални и регионални фестивални участия, изложени в новооткритата в чест на Деня на народните будители,  витрина.

            Г-н  Реджеп Козан  и Иван Караславов размениха подаръци за спомен, отразяващи дейността на двете културни институции. Срещата завърши с посещение в кабинета на кмета Ангел Папазов, където гостите изразиха впечатлението си от читалището в града и потвърдиха готовността си за обща съвместна дейност между двата града. Градоначалникът заяви, че твърдо застава зад идеята на двата културни центъра и ще съдейства тези добри намерения да се превърнат във факт. Предстои връщане на визитата в град Одрин.

ОНЧ "Св.св. Кирил и Методий"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини