Португалски гости обсъждат „Капка вода за бъдещето“ с първомайски ученици

В СОУ“Проф.д-р Асен Златаров“ посрещнаха гости от Португалия. 4 ученички и 2 учителки от град Монтарегле пристигнаха на работна среща по проект „Капака вода за бъдещето“ по програма „Коменски“.  Първомайските гимназисти са партньори на връстници от Румъния, Турция, Португалия  и Франция.

Предмет на обсъждане беше „Въпросник за водата“. Българският екип е отговорник за изработването му. В него се поставят въпроси за начините на използване на водата и значението й за хората, околната среда на територията на училището, общността, страната и целия свят.  Целта на въпросника е да се проверят знанията на учениците по тази тема и проблемите свързани с това. Скоро той ще бъде предоставен за попълване на партньорите. Отговорите и изводите ще станат основа за изграждане на програма на дейностите по проекта. Следващата среща ще се състои между 30 октомври и 2 ноември в Румъния.

Освен преките цели на проекта, той е полезен защото деца от различни култури се срещат, обменят  информация за начина на живот, традициите, навиците, отношенията между учителите и учениците. Ръководителките на българския екип Веселка Шопова и Веселина Танева са щастливи от това, което виждат – техните ученици преодоляват езиковата бариера и все по-спокойно общуват на английски. Изводът, който си правят учители и ученици е, че те не са толкова различни.

Гостите от Португалия днес ще разгледат Пловдив, стария град, а вечерта ще присъстват на организираното в училището Хелоуин - парти.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини