Джим Майерс се върна в Първомай и видя, че се променяме

Джеймс Антъни Майерс или както го познават много хора в Първомай – Джим, беше доброволец от Корпуса на мира преди повече от една петилетка. Тази година той се върна, за да се срещне с  приятели, да види променил ли се е градът ни и България.  10-дневната му отпуска изтече и преди тръгване сподели с нас какво е видял, какво го е впечатлило, отново направи сравнения с родната му Вирджиния и с това, което е било „преди“.

Джим Майерс - приятел на Първомай

-Джим, защо си тук отново?

-Върнах се, за да се видя с приятели, да ям кисело мляко и да пия ракия. Когато ям салата с краставици и сирене и пия ракия с минерална вода ставам българин.

-Променен ли е града?

-Има много нови сгради и паркът е по-чист. И пейките изглеждат по-добре. Аз мисля, че не само в Първомай вече има по- малко дупки по улиците. А може би аз си спомням, че са били много, а сега само ми изглежда, че не е толкова лошо. Сега имате нова жп линия. По телевизията има повече канали, а приятелите ми имат повече бяла коса.

-Хората по- различни ли са?

-Да. Българите са много приятелски настроени, канят те на кафе. Но е добре повече да спазват правилата и да са по-спокойни. Чул съм от Слави Трифонов, че в Америка хората са по-усмихнати и това е вярно. Сетих се и още нещо- в Първомай има повече банки, но на бензиностанцията не можах да ползвам моята кредитна карта. Различното между България и САЩ е, че там не мога да ходя пеша. Най-близкото разстояние е до магазина и е 5 км.

-Кое не се е променило?

-Надписите на сувенирите – те пак са на латиница. Искам да си купувам подаръци, на които да пише България на кирилица. А сега вече и сувенирите са от Китай.

Когато си тръгвах преди 5 години Бойко Борисов беше силен и беше кмет на София. Сега пак е силен и вече е министър- председател. Не се е променило и това, че още харесвате футбол.

-Ти дойде тук точно за изборите. Беше ли ти интересно?

-Да. Много е интересно. Дебатите в САЩ са повече вътре в партиите. За самите избори не се карат толкова по телевизията, а пускат повече реклами. Тук няма такива вътрешно-партийни избори.

-А с кандидат-кметовете как е?

-Ние не избираме кмет. Избираме представител в Общински съвет.  И имаме избор за шеф на полицията и на председател на  училищно настоятелство.

-А плакати лепят ли?

-Да. Навсякъде. Както при вас. И после който спечели изборите ги чисти. Защото загубилият не иска да се занимава с това.

-Аз те заведох и ти видя как се гласува в една секция. Различно ли е?

-Да – исках да попитам – какво правят толкова много хора там? Те не бяха в комисията.

-Това са застъпниците. Те следят дали всичко е както трябва, но нямат право да броят и да проверяват документите.

-А… наблюдават. Ние нямаме толкова много. Но и 13 кандидати нямаме… 13 е много. Плащат ли им на застъпниците?

-Зависи какво е решил кандидатът…

-Да. Ние нямаме личен документ, който да показваме, за да гласуваме. Да си направиш лична карта в Америка е скъпо и такава си правят само тези, който нямат шофьорска книжка. А в шофьорските книжки няма адрес. За това е достатъчно да занесеш сметката за вода или ток, на която е написан адреса ти.

-А ако някой открадне сметката ти я представи?

-Това никой не го прави. Но ако има двама човека  на един адрес– тогава ще започне проверка и ще се разбере кой лъже.

-А с кръстче или с плюс гласувате?

-Не. Има кръгче пред името на всеки кандидат. Трябва да запълните с молив знакът, на избрания кандидат. Може и електронно да се гласува, но там можеш да избираш само от имената на въведените кандидати. А в секцията, на бюлетината има място да попълниш името и на човек, който не е в списъка и е решил да се включи о-късно в кампанията. Така е във Вирджиния, в другите щати е различно.

-С какво настроение си тръгваш от България?

-Беше хубаво да се видя с много приятели и сега ми е тъжно. Всички ще ми липсвате. Тръгвам си с много вино, ракия и други подаръци, които получих за съпругата ми Джоана и синът ми Деймън. След две години ще се върна през лятото и ще ги доведа и тях.

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини