Касим Дал: Срив за ДПС на изборите. Преглед на националния печат

Предизборните теми отново са на водещи позиции във всекидневния печат, като сред най-отразяваните е предаването на властта в Министерството на регионалното развитие, след като Росен Плевнелиев беше издигнат от ГЕРБ за кандидат-президент.

„Премиерът Бойко Борисов изключи възможността да даде вицепремиерски пост на Росен Плевнелиев, ако не спечели президентските избори.

Министърът на регионалното развитие подаде оставка, за да се включи в предизборната битка, а за поста му бе издигната досегашната му заместничка Лиляна Павлова. Предстои кандидатурата й да бъде гласувана от парламента.

Плевнелиев дойде на правителственото заседание, за да благодари на колегите си, и заяви, че се гордее с това, което са направили през последните 2 г. по националните приоритети." - пише в. „24 часа".

„Кандидатурата на Павлова беше официално представена от премиера Бойко Борисов след редовното заседание на Министерския съвет. "Лиляна Павлова е много добре подготвена, с необходимите качества, естествено се вдига на следващо стъпало", заяви министър-председателят...

Финално изборът обаче е бил между нея и министъра на еврофондовете Томислав Дончев, а решението се вземаше до последния момент от премиера, казаха за "Дневник" източници от Министерския съвет." - информира „Дневник".

В. „Сега" цитира кандидат-президента на управляващите:

" Моята оставка вече е депозирана, това е последният Министерски съвет, в който участвам... Дойдох да благодаря на всички колеги за тези две години, в които работихме много. Постигнахме много по националните приоритети. Гордея се с това, което направихме."

В.  "Труд" също отделя място за рокадите в правителството:

„С номинирания за президент Росен Плевнелиев, премиерът е разговарял дълго за това как трябва да продължи работата в министерството. Разговорът с Павлова министър-председателят е провел „завчера". Лиляна Павлова пък ще дава предложения кой да я замести като заместник-министър и трябва да даде 7-8 имена."

„По-късно правосъдният министър Маргарита Попова, номинирана за вицепрезидент, съобщи, че тя няма да подава оставка и излиза в отпуск. Така остана днес да се избира само нов регионален министър." - допълва всекидневникът.

Вестник „Сега" допълва предизборната картина с прогноза на експремиера Серегй Станишев за балотажа на президентския вот:  
"Аз не се съмнявам, че Ивайло Калфин ще бъде опонентът на Росен Плевнелиев, и на втори тур ще премерят сили, с много добри шансове, за Ивайло Калфин."
"Станишев допълни, че няма никакви съмнения, че Ивайло Калфин ще отиде на втори тур срещу Росен Плевнелиев, защото „Ивайло Калфин е единственият президент, който има визия." Той е изграденият държавник, който е готов да бъде президент на България. „Не защото на мен така ми се иска, а защото е подготвен", каза още лидерът на БСП. За съжаление, посланията на Ивайло Калфин са малко отразени в медиите, но няма как да бъде скрито в самата кампания." - се казва още в публикацията.

В. „Стандарт" насочва вниманието към все още действащия президент Георги Първанов с информация, че е ползвал залата на врачанския театър без да плати наем.

„Президентът Георги Първанов не е дал нито лев наем за салона на врачанския театър, в който представи отчета си за двата мандата на 29 август. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Николай Коцев.

"Ние сме плащали винаги, когато сме го ползвали от 1000 до 1500 лева, в зависимост от сезона", подчерта той. Народният представител направил справка и не намерил фактура за платен наем. Казали му обаче, че от БСП ще внесат 400 лева за залата.

Депутатът не скрил огорчението си от "благодарността" на шефа на трупата Анастас Попдимитров, който е в инициативния комитет на независимия кандидат за кмет на Враца Николай Иванов, подкрепен от БСП.

"Аз прекарах с Наско два дена пред кабинета на Вежди Рашидов, за да не се закрие трупата, дадох му лични пари да се платят заплатите на артистите, от които само част са ми върнати - разкри Коцев. За благодарност обаче Попдимитров играел за червения отбор, който е основният опонент на ГЕРБ." - пише всекидневникът.

В. „24 часа" помества интервю с Касим Дал, в което той прогнозира срив в доверието към ДПС на предстоящия вот през есента.

Дал, който ще се яви като конкурент на ДПС на изборите, заявява ,че от партията на Ахмед Доган използват непочтени предизборни похвати.  
„Например се изключват хора, които са били на срещи с нас или само са поздравили някого от нас. Точно това ни накара да действаме. Можех и да не участвам изобщо в изборите. Но как иначе да защитим тези хора, посочени с пръст и наречени "предатели"? Може ли да си предател, когато казваш истината? Лидерът е агент на ДС. Не стъпва в парламента. Лицата на ДПС са компрометирани и пребоядисани. А далаверите? От 20 милиона 5 влагаш, 15 крадеш! Създадоха на ДПС имидж, който се залепи като петно на всички етнически турци." - казва Дал в интервюто.

„Мълчанието на Доган за приватизацията на "Булгартабак" е знаково, каквото винаги е било и говоренето му по темата." - казва още Дал.

В друга своя публикация „24 часа" прогнозира, че до 3 седмици истинският купувач на "Булгартабак" ще стане ясен.

До две-три седмици може да стане ясно дали "Булгартабак" ще бъде препродаден от купувача "БТ инвест". "24 часа" се свърза с "ВТБ капитал", собственика на регистрираното в Австрия дружество. На зададените въпроси дали участват в сделката от името на свой клиент и кой е той, от фирмата обещаха да отговорят до този срок.

Запознати твърдят, а депутатът от БСП Румен Овчаров бе категоричен пред "24 часа", че зад "БТ инвест" са мажоритарният собственик на Корпоративна банка Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Василев обаче отрича банката да има интерес. Премиерът Бойко Борисов пък призна пред Нова телевизия в неделя, че консултант е бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев.

Въпреки че истинският купувач на "Булгартабак" все още не е ясен, необичайната скорост, с която сделката се придвижва, продължи и днес.

Комисията за защита на конкуренцията образува производство по искане на купувача "БТ инвест" да получи разрешение да купи холдинга. То е внесено същия ден.

От вчера тече 7-дневен срок, в който в комисията могат да се подават възражения и становища. По закон срокът за произнасяне е 25 дни след образуване на производството, но се очаква ведомството да излезе с решение по-рано." - се казва в статията.

Вестник „Дневник" извежда друга икономическа тема - конкурентноспособността на българската икономика.

„България отстъпва с три места - от 71 на 74, в класацията за глобална конкурентоспособност на Световния икономичeски форум в Давос (The Global Competitiveness Report 2011-2012) на 142 икономики в света.
Причините за отстъплението са свързани с известно влошаване на класирането по отношение на: ефективност на стоковите пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, инфраструктура, иновативност." - информира всекидневникът.

„Дневник" отделя място и за предложените промени в Закона за движение по пътищата, които ще бъдат внесени в парламента:
„КАТ предлага да се отнема за един месец шофьорската книжка на всеки, който не дава предимство на пешеходна пътека." - пише всекидневникът, като допълва ,че се предвижда и повишаване на глобите подобни нарушения.

„200 лв. глоба, ако не спреш на пешеходна пътека" - съобщава „Труд".

„Пътна полиция прави всичко по силите си, за да ограничи инцидентите на пешеходни пътеки, зачестили напоследък. Ще бъдат направени предложения за законодателни промени, с които ще се иска увеличение на санкциите за водачи, които не осигуряват предимство на пешеходци." - пише вестинкът.

В. „Стандарт" отделя масто на същата тема:

„Един месец без книжка и 200 лева може да стане наказанието за всички водачи, които не спрат на пешеходна пътека. Това е една от промените в Закона за движение по пътищата, които столичният КАТ ще внесе в най-скоро време.

Това съобщи шефът на Пътна полиция при СДВР комисар Богдан Милчев днес, след като откри кампанията "Вдигни ръка, спри джигита". Целта на кампанията е да се научат пешеходците, че ако вдигнат ръката си преди да пресекат, могат да спасят живота си."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини