Гласуваме с 4 бюлетини

На президентските и местните избори на 23 октомври избирателите ще гласуват с три или четири бюлетини. Това стана ясно днес от думите на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Бисер Троянов.

Тепърва ще има разяснителна кампания от страна на ЦИК за начина на гласуване. 

Избирателите ще могат да гласуват с една интегрална бюлетина за президент и вицепрезидент, където ще бъдат поместени имената на всичките участващи в предизборната надпревара кандидат-президентски листи.

Друга бюлетина, която ще бъде за общински съветници, трета бюлетина – кмет на община и в населените места, където избират кметове на кметства, и четвърта интегрална бюлетина, поместени имената на участващите в състезанието за това кметство имена на кандидатите за кметове, предаде Фокус.

Бисер Троянов посочи, че в секционните избирателни комисии ще бъдат поставени две изборни кутии, като в едната кутия ще се поставя интегралната бюлетина за президент и вицепрезидент, а останалите бюлетини, които са за местния вот ще трябва да се поставя в другата изборна кутия.

"На тези избори ще се гласува само със знака “X”, който трябва да бъде посочен в квадратчето с номера на партията или коалицията, който ще бъде изтеглен по жребий на ЦИК в президентската надпревара с номера на партията и съответно номера, изтеглен от Общинската избирателна комисия за кметове”, коментира говорителят на ЦИК. 

Троянов каза още, че до момента в комисията няма други заявления за кандидат-президентски двойки освен подадените вече на ГЕРБ и „Атака”.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини