Търсят се няколко половин учители и само един цял

За разлика от учителските щатове, училищният звънец няма как да е половинка

Седмица преди откриването на учебната година, свободни учителски места има в няколко училища в община Първомай, но само едно от тях е с цял норматив – учител по физическо възпитание и спорт.

Търсят се преподаватели в Буково, Виница, Градина, Караджалово, Воден и Дълбок извор. Най-често споменаваните предмети са музика, френски език и история. Обявени са места и по английски, география, физика, химия, биология, история, изобразително изкуство и домашен бит и техника. Има и една позиция за външен лектор по турски език. В повечето случаи става дума за часове далече под половин норматив. Много от тези места ще бъдат заети от учители – пенсионери, които нямат против да са пътуват 2-3 дена в седмицата до отдалечените села. С намаляването на часовете от 5 до 8 клас по музика, изобразително изкуство, физика, химия, биология, история и география, все по-трудно става един учител да преподава в едно училище. Това налага специалисти да се разхождат от едно школо до друго, а понякога и до друго населено място.

В наскоро дадено интервю за вестник "Дума", председателката на учителския синдикат Янка Такева каза, че все повече млади хора искат да стават учители и в големите градове за едно учителско място се борят минимум 54 кандидати. Това обаче сериозно се разминава с условията и реалността в малките градове и села. При средна работна заплата в бранша от 710 лв, в Първомайско тя едва ли е много над 600 лв. Освен това има свободни места за педагози защото голяма част от новоназначените или заместващи учителите са с трудов договор от 15 септември до края на учебната година, следващата се преназначават. Не се подписват постоянни договори и през лятото педагозите остават на борсата. Междувременно в един ден от седмицата повечето от тях почиват и ползват платения си отпуск. Голямата средна брутна работна заплата се получава защото техните нулеви заплати през лятото не се броят. Това е напълно законно и е продиктувано от делегираните училищните бюджети.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини