Чалгата напира към политиката. Вестниците в неделя

„24 часа": Общинар от ГЕРБ продава незаконен алкохол

Общинският съветник от ГЕРБ в Плевен Добрин Христов е въртял бизнес с незаконен алкохол в магазин, управляван от съпругата му Мая. От полицията потвърдиха за нелегалната търговия пред "24 часа".

Депото с бутилки без бандерол е било ударено в петък при акция на Икономическа полиция с митничари и данъчни. От склада на дюкяна на централната ул. "Дойран" са иззети 306 л алкохол, разпределен в 272 бутилки по литър и 17 - по два литра.

Напитките били в обикновени пластмасови шишета без етикети. Капачките били маркирани с различни букви - "Р", "В", "М". Според разследването алкохолът в склада на Христови е бил предназначен за пласмент в Плевен и селищата от областта.

Експертизи ще изследват дали бутилираната течност не е менте и има ли отровни примеси в нея. Предстои изчисляване на размера на неплатения акциз. По случая има разследване за престъпление против данъчната система, документирането продължава, съобщи полицията.

Когато не седял зад банката в сесиите на местния парламент, Добрин Христов заставал зад тезгяха на семейния магазин като продавач, научи "24 часа".

"Не знам какво е станало. Не са ме питали, нито са ме викали", каза Христов. Според свидетели обаче той е бил в магазина по време на акцията. "Бях на Балкана, прибрах се в петък вечерта", допълни управителката г-жа Христова. Двамата отказаха да бъдат снимани.

Христов, на 65 г., е офицер от резерва на МВР. През 2007 г. оглавяваше областната структура на "Атака" и бе нейният кандидат за кмет на Плевен.

„24 часа": Кабинетът поръча 11 400 урни за вота

Обществена поръчка за 11 400 нови урни за изборите е обявил Министерският съвет в "Държавен вестник".

Прогнозната стойност на поръчката е 700 000 лв, а срокът за доставката - 17 октомври т.г. Това е едва 6 дни преди датата на изборите 23 октомври. За по-малко от седмица урните трябва да бъдат транспортирани до областните центрове, а от там до всяка секционна комисия.

Според условията на поръчката оферти може да се подават до 25 август, а предложенията ще бъдат отворени на следващия ден в Министерския съвет.

Поръчката за нови урни означава, че липсва поне половината от доставените за предишните избори, коментира източник от МС.

По информация на ЦИК средният брой урни, с които трябва да разполага държавата за редовни избори, е 23-24 хил. По принцип на всяка секционна избирателна комисия се полагат по 2 урни. На последния парламентарен вот са работили 11 800 секционни комисии.

Няма информация как половината урни са изчезнали, при положение че се използват само в деня на вота и на евентуален балотаж.

Изработването на допълнително количество кутии не се случва за първи път, такива поръчки се правят за всички избори, коментираха от ЦИК.

Урната е от прозрачен плексиглас и има размери 60/40/40 см.

„Труд": Чалгата напира към политиката

От щаба на ГЕРБ се бият в гърдите, че ще забранят чалгата в предизборната си кампания. Вместо да се потиснат, че не ги щат по площадите да веселят народа преди изборите, изпълнителите на чалга напъчиха гърди - решиха да се пробват в местната власт.

Тези дни заявка даде фолкпевицата Бриана. Изпълнителката на "Ще те боли" е хвърлила око на кметския стол в родния си град Левски. За да се хареса на съгражданите си, тя се сдоби с чисто нов силиконов бюст и им обеща да ги хвърли по време на предизборната си кампания в "Ритъма на страстта", както пее в друго свое парче. Бриана ще се кандидатира за кмет от партия "Социалдемократи", която я сложи на осмо място в депутатската си листа в Плевен през 2009 г. На въпроса това означава ли, че е с леви убеждения, тя загадъчно отговаря: "Ще видим". Кога - не е ясно. За сметка на това научаваме, че акцент в предизборната й програма е подобряване на инфраструктурата в гр. Левски, защото, както самата тя обяснява "по улиците има дупки и разни такива неща". Преди още да е започнала кампанията й обаче, Бриана вече направи гаф - заяви, че стане ли кметица, забравя за минижупите. И от раз загуби 50 бюлетини.

„Труд": Ражда се "Синята коалиция плюс"

Шефът на националния изборен щаб на СДС Борис Марков ще наблюдава лично преговорите за общинска листа между организациите на сините и ДСБ в София. Решението е на ръководството на СДС.

Коалиционните разговори в столицата са в задънена улица. СДС-София настоява за разпределение "поравно" на местата в листата, а ДСБ - то да е съобразено с резултата от вътрешните избори за кандидат за кмет. Тъмносините спечелиха убедително вота в София и излъчиха общия претендент за кмет на "Синята коалиция" Прошко Прошков. Никоя от столичните организации не иска да отстъпи, затова казусът ще се наблюдава на национално ниво, разказаха от централите на СДС и ДСБ.

Лидерът на СДС Мартин Димитров и екипът му получиха мандат от Националния съвет за преговори за широка дясна коалиция зад "единствения десен кандидат за президент" Румен Христов. Името на обединението не е гласувано, но вероятно ще е "Синята коалиция плюс". "Още не се знае кои партии освен СДС и ДСБ ще влязат в нея - това ще стане ясно, след като се разбере кои от тях ще получат регистрация в ЦИК", обясни Димитров в Пловдив.

„Стандарт": Данчето в леглото на Ал Капоне

В покоите на легендарния гангстер Ал Капоне спа Йорданка Христова. Българката беше настанена там като звезда от тържествата за 85-ата годишнина на Фидел Кастро. 5000 випове от цял свят станаха на крака, за да аплодират Данчето в театър "Карл Маркс" в Хавана. Нашата звезда беше единствената от Европа. Изключителната дама изпълни авторския си хит "Серенада на верността". "Нито Фидел, нито Раул дойдоха, но почти цялото правителство беше на концерта. Кастро никога не е обичал светския шум", разказа Данчето по телефона за "Стандарт". Тя е специален гост в тузарския хотел "Ривиера", строен от американската мафия през 50-те години на миналия век. Ал Капоне отсядал там, защото било невъзможно да се монтират бръмбари и камери. "Куполът е много стабилен, не може да бъде пробит дори от куршуми", разясни примата.

„Стандарт": Властта смени костюма с къси панталони

За по-голямата част от хората, застанали начело на своите държави, ваканцията все пак се развива по обичайния си сценарий и те смело съблякоха костюмите, за да предпочетат късите панталони и банските.

Отпускът на германския Бундестаг и на членовете на немското правителство съвпада с лятната ваканция на учениците. Канцлерът Ангела Меркел, като примерен германец, следва проверения от години сценарий - първо тя задължително присъства на откриването на Вагнеровия фестивал в Байройт, както направи и тази година, след което се отправя към италианския Южен Тирол. Това лято Меркел заедно със съпруга си е в Трентино-Алто Адидже. Меркел е за шести път в Алто Адидже, където немският е официален език заедно с италианския. Тази година тя отмаря в селището Солда в подножието на алпийския връх Ортлес.

Във Великобритания не е прието кралица Елизабет да прекарва почивката си извън страната. Само за официални визити. През август тя и съпругът и, както и други членове на семейството, обикновено се отправят към Шотландия, в имението Балморал, където има в изобилие гори и езера. Замъкът е построен през XIV век.

Всяка година на традиционно барбекю при кралицата се отбива и премиерът на страната със семейството си. За разлика от монарха, британският премиер Дейвид Камерън няма ограничение къде може да прекара почивката си. Този път премиерът избра Тоскана, където бе отседнал с цялото си семейство в стара тосканска вила от XVIII в. с 15 спални, заобиколена с лозя и маслинени дръвчета. След като излезе информация, че седмичният наем на вилата е 11 000 евро

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини