БСК: Липсата на специалисти блокира бизнеса. Вестниците в събота

„Дума": БСК: Липсата на специалисти блокира бизнеса

Съществува реална опасност цели отрасли да бъдат "оголени" откъм специалисти и това ще блокира бизнеса. От Българската стопанска камара (БСК) настояха вчера държавата да не финансира обучението в ненужни специалности, които произвеждат непотребни кадри. 30% от регистрираните в бюрата по труда са безработни икономисти и юристи. В същото време университетите продължават да бълват тези "модерни" кадри, докато промишлеността изпитва остър глад за инженери, оплакаха се от БСК. Близо половината от студентите у нас изучават стопански науки, а едва 20% - технически. За икономическото и правното обучение трябва да си плащат самите студенти, не държавата, предлагат още от камарата.

„Новинар": ГЕРБ предлага Лечков за трети мандат

Йордан Лечков е номиниран за трети мандат за кмет за Сливен от местната структура на ГЕРБ. На общо събрание на местната организация, е била издигната кандидатурата и на депутатката Десислава Танева, която е областен шеф на ГЕРБ. Тя обаче си е направила отвод.
Лечков е предложен да бъде водач и на партийната листа за съветници. Втори в списъка е общинският координатор на ГЕРБ Здравко Костадинов.

„24 Часа": Без инфлация и 1,9% ръст на икономиката

1,9% е ръстът на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, съобщи Националният статистически институт. В сравнение с първите 3 месеца на 2011 г. пък увеличението е само с 0,1 на сто.
Икономиката на България забавя растежа си вече второ поредно тримесечие, показват данните. През първите 3 месеца бе отчетен годишен ръст от 3,4%, а в края на 2010 г. беше 3,8 на сто. Това засилва опасенията, че няма да бъде изпълнено заложеното в бюджета увеличение на БВП с 3,6% през 2011 г.
През последното тримесечие се отчитат и тревожни данни за износа ни, той е намалял с 0,5 на сто спрямо първите 3 месеца на годината. В същото време вносът се увеличава с 2,4%, което допълнително влошава външнотърговското салдо.

„Стандарт": Юзеиров рецитира "Аз съм турчин"

"Аз съм турчин, син на турчин, роден съм като турчин. Във вените ми тече турска кръв, като турчин съм роден и като турчин ще умра. Да се нарека турчин за мен е голямо щастие". Тези стихове, но на турски език, рецитира с патос пред сградата на следствената служба в Търговище по-големият от братята Юзеирови - Юзеир. Поводът бе, че от прокуратурата уважиха желанието му да преведат обвинението за пране на пари от български на турски език. Юзеиров бе подведен под отговорност за финансови престъпления за 350 000 лева.

„Труд": Задържаха собственика на фирмата, мамила с почивки на Малдивите

Задържаха Георги Христов - собственик на псевдотуристическата фирма „Еврохолиедйз" ЕООД, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Тази сутрин около 3.30 часа на аерогара София граничните полицаи са задържали 25-годишният мъж от Пловдив, собственик на станала скандално известната „туристическа" фирма „Еврохолидейз" ЕООД. Той е пътувал с полет от Лутън - Лондон. Криминално проявен и е осъждан за наркотици.
Вчера Христов бе обявен от полицията за издирване като обвиняем по досъдебно производство с наложена мярка „принудително довеждане" в ОДМВР-Пловдив.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини