Награди „Стойчо Кузмов” и тази година

За втора поредна година ще се проведе и конкурса „ С мелодиите на Стойчо Кузмов“. С това Празникът на тракийската музика постепенно започва да се развива. До миналата година нямаше съзтезание и наградата за участващите оркестри бяха аплодисментите на публиката. Усещане за напредък и новаторство създаде първия конкурс „С мелодиите на Стойчо Кузмов“. Тук в Първомай е естественото място, където млади майстори на кларнета могат да покажат своите способности, да обменят опит и да отдадат почит към един от създателите на Първомайската група и тази година.

Стойчо Кузмов е роден в с. Бодрово. Големия  си талант показва с най-обикновена овчарска свирка. Забелязан е от Запрян Тошев, а ентусиазирани бодровчани му купуват първия кларнет. Преди да създаде „Първомайската група“, Стойчо изпълнява не само народна и тракийска музика, но в паметта на местните ще остане с виртуозното си изпълнение на хоро по мотиви на народната песен „Шинке ле“. Едни от най-известните съвременни музиканти са се учили от него. А не е случайно, че Атанас Стоев, почитател на неговото дело и създател на  най-известния тракийски оркестър - „Канарите“ ще оценява младите таланти. Те ще изпълняват по две избрани от тях мелодии – бърза и бавна, едната от които трябва да е с тракийски мотиви.

Организатори на събитието и тази година са Община Първомай и ОНЧ“Св. Св. Кирил и Методий“, а медийни партньори – БНР и Радио „Пловдив“ и КТ“ Тянков“.

Parvomai.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини