Ангината - твърде често и през лятото

Ангината или острият тонзилит е инфекциозно заболяване, което поразява не само гърлото, но и целия организъм. Причинител на ангината е стрептококовата инфекция. Тъй като има над 70 разновидности, не може да става дума за създаване на имунитет сред тези, които вече са боледували от ангина.

В зависимост от промените, които се извършват в сливиците и тежестта на заболяването, ангината се дели на катарална, фоликулярна и лакунарна.

Катаралната ангина започва внезапно. Още със ставането усещате изнемогване в тялото и тежест в главата, а също много трудно преглъщате. Трудно ви е дори да разговаряте, въпреки че температурата почти никога не е по-висока от 37,5 градуса. В гърлото не се виждат никакви налепи, то е малко зачервено (само около сливиците), а болката е сериозна.

Ако зачервяване има и върху задната стена на глътката, това не е ангина, а фарингит или грип. При правилно лечение катаралната ангина преминава за 5-6 дни. Но ако не посетите лекар, често този вид ангина е първият стадий на по-сериозни заболявания като дифтерия, скарлатина, морбили или инфекциозна мононуклеоза.

Фоликулярната ангина започва с температура до 40 градуса, треска, болки в ставите и кръста, рязка болка при гълтане. Шията се подува от двете страни, усеща се болка и в лимфните възли. Най-късно на 3-ия ден от болестта върху зачервените сливици се появяват бяло-жълти точки с главичка (това означава, че фоликулите на сливиците са гноясали). Гласът отслабва, а слюнката капе през устата. Тази ангина продължава 5-7 дни, след това фоликулите са пукат и оставят бързо заздравяващи язвички.

Лакунарната ангина наподобява предходната, но всички симптоми за засилени. Болките в главата и ставите са много силни. Болката в гърлото преминава към ухото. Вместо гадене налице е силно повръщане. Температурата е около 40 градуса, лимфните възли са увеличени не само от двете страни на шията, но и под челюстта. Върху зачервените сливици се образува гноен налеп. Симптомите нарастват до 3-5 ден и докато лимфните възли са увеличени, а налепът е на мястото си, не може да става дума за оздравяване.

Всичките видове ангина се нуждаят от адекватно професионално лечение. Ако ангината не се лекува, последствията могат да бъдат много тежки, защото тя може да предизвика усложнения на сърцето, ставите, черния дроб и бъбреците.

Първото и най-важно лечение на болестта е спазването на леглови режим. Освен антибактериалните препарати, трябва да се приемат витаминозна храна и чай с лимон (топъл, но не и горещ!), който унищожава гнойния налеп.


Ако вече сте се излекували и сте започвали да излизате, но болката в гърлото се връща, а температурата ви отново се повишава, незабавно потърсете лекар. Това означава, че се е появил абцес - натрупване на гной в тъканите в резултат на възпаление или дори загниване на тъканите. Отровните продукти от този процес попадат в кръвотока и така стигат до всички органи на тялото.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини