3 елементарни упражнения за релакс

Съвременната медицина определя постоянното напрежение като причина за много различни здравословни проблеми. Днес дори и привържениците на консервативния подход при лечението признават, че освен физиологичните проблеми, трябва да се лекуват и психологическите. Затова и все повече внимание се обръща на това как да се борим със стреса и как да се отпускаме, пише zdrave.bg.

Според психотерапевтите, релаксацията е едновременно и наука, и изкуство. Неслучайно премахването на психическото (и физическо) напрежение са задължителни компоненти в традиционните източни разбирания за усъвършенстване на духа и тялото.

Тези, които овладеят техниката на релаксацията, ще могат не само по-ефективно да почиват, но и да работят по-пълноценно.

Упражненията, които се предлагат за релаксация, са много. За да постигнете необходимия ефект е достатъчно да им отделяте по 5-10 минути всеки ден.


Тук ние ви предлагаме три различни начина да се противопоставите на стреса, които могат успешно да работят и в комбинация:

1. Упражнения за подобряване на осанката

Всеки е чел, че гърбът трябва да бъде изправен, но колко от нас на практика го правят. А прегърбването е показателно не само за проблеми с гръбначния стълб, но и за разстройства в психиката - неслучайно успелият човек ходи изправен, а неувереният в себе си свива глава между раменете.

Затова, ако искате да имате добра осанка: повдигнете раменете колкото се може по-високо, след това ги придвижете назад и ги отпуснете. По този начин ще премахнете мускулното напрежение, ще подобрите кръвообращението, а едновременно с това ще повишите настроението си и увереността в себе си.

И още едно упражнение с такъв ефект, което ще нормализира и дишането. Представете си, че отгоре на темето ви е прикрепен конец и при всяко навеждане на главата, свиване на раменете или навеждане към краката, този конец ви издига нагоре. Съвсем скоро ще забележите, че вече много по-често държите гърба и главата си изправени.

2. Упражнение за премахване на стреса и негативните емоции

Ако сте изпаднали в стресова ситуация: вдишайте през носа, мислено пребройте до четири, а след това издишайте, броейки до пет. Такова дишане задейства мускулите на корема. Издишвайки, отпуснете раменете и свийте корема. Правете упражнението, докато не се успокоите. Допълнителен плюс е, че упражнението може да се прави навсякъде - у дома, на работа, на улицата, без хората наоколо да забележат нещо.

3. Упражнение за отпускане след тежък ден

Ако в края на деня се усещате превъзбудени: легнете или седнете на стол в удобна поза. Свийте краката си, напрегнете ги силно, а след това отпуснете мускулите в областта под коленете. С изправени крака напрегнете мускулите на бедрата и ги отпуснете. Последователно напрягайте и отпускайте останалите части от тялото отдолу нагоре: корема, гърдите, ръцете, шията и накрая лицето. След всичко това в продължение на няколко минути полежете или поседете в отпуснато състояние.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини