Kак да разберем дали детето ни има сколиоза

Носи ли детето ви тежка ученическа раница всеки ден? А заглеждали ли сте се в стойката му - прегърбва ли се, когато седи, на едно ниво ли са раменете му, бори ли се при обличане с единия ръкав, сякаш е по-дълг от другия?

Това са малки проблеми, с които децата със сколиоза се сблъскват всеки ден. Тези признаци трябва да са сигнална лампа за родителите, че нещо е наред, и да заведат детето на преглед при специалист, съветва социалната мрежа за здраве CredoWeb

Бърз растеж

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която е свързана с ротация на гръбначните тела. Има 6 вида сколиоза, които могат да се развие при децата. При вродената сколиоза гръбнакът не се развива нормално в утробата преди раждането на детето. Този вид изкривяване се влошава при 75% от малчуганите, които се раждат с него, показва статистиката. 

Най-често при децата обаче се среща идиопатичната сколиоза, при която причините за възникването на изкривяването не са известни. Идиопатичната форма на сколиоза е по-лесна за лечение от вродената.

Идиопатичната сколиоза се диагностицира, когато децата са на възраст 10 – 12 години, и когато започва фазата на усиленото израстване. Специалистите препоръчват ранна намеса на лекар като най-добрия начин за терапия.

Родителите трябва да следят за:

  • Неравни рамене

  • Главата обикновено не е центрирана, наклонена е 

  • Двете половини на тялото не са изравнени

  • Гледано откъм гърба, едната страна на гръдния кош е по-висока от другата, когато детето се наведе напред.  

Националният институт за артритните и кожни болести в САЩ препоръчва следните 3 вида лечение:

  • Наблюдение: Когато кривината бъде открита на ранен етап по време на растежа на детето, лекарите най-вероятно ще препоръчат редовни прегледи и терапия без радикална интервенция.

  • Колани: Ако изкривяването е умерено и детето все още расте, може да бъде препоръчано носенето на специални колани. Те ще се настроят според индивидуалното изкривяване на гръбнака на детето и редовно ще бъдат следени от специалист.

  • Операция: Ако изкривяването се увеличава много сериозно и детето ви все още расте, специалистите могат да препоръчат операция. 

Още полезни статии четете на адрес: www.credoweb.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини