Мнозинство на косъм крепи кабинета. Преглед на националния печат

„Дума": Кабинетът наля още пари в "Бургас-Александруполис"

Кабинетът реши да увеличи капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас- Александруполис БГ" ЕАД, макар да не е ясно ще се строи ли петролопроводът преди решението по доклада за ОВОС. За целта ще се емитират 150 нови акции на стойност 150 000 лв. Новата емисия акции държавата ще придобие чрез бюджета на МФ, съобщи правителствената информационна служба. Парите са необходими за изпълнението на оперативната дейност на дружеството и за неговата издръжка до окончателното приемане на решение дали ще се строи "Бургас-Александруполис". Проектната компания участва с 24,5 на сто в международната компания "Трансболкан Пайплайн", която трябва да реализира строежа на петролопровода за доставка на руски газ през Черно море и България и Гърция до Егейско море.

„Труд": Мнозинство на косъм крепи кабинета

Петима независими народни представители ще спасят кабинета при третия вот на недоверие срещу него, показа анкета на "Труд".
Оставката на правителството искат БСП и ДПС "за провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, проваленото членство в Шенген, полицейщина и нарушаване на основни човешки права".
Зад правителството ще застанат 117-те избраници на ГЕРБ. Заедно с независимите премиерът Бойко Борисов получава 122 гласа (при необходими 121) и оцелява при гласуването на исканото недоверие. Вотът ще бъде внесен в петък, разискванията ще са най-късно следващия петък, гласуването - 24 часа след тях.

„Стандарт": Нов шеф на НОИ за ЧРД на Дянков

Навръх рождения ден на финансист номер 1 Симеон Дянков Изпълкомът на ГЕРБ се зае с избора на нов шеф на Националния осигурителен институт. Изпълнителната комисия пое казуса, след като през последните дни бяха излъчени две алтернативни кандидатури за поста. Финансист номер 1 предложи бившия зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Бисер Петков. Той отговаряше за надзора върху пенсионните дружества. В късния следобед във вторник обаче депутатите на ГЕРБ издигнаха кандидатурата на колежката си Светлана Ангелова. Депутатката, която е зам.-председател на комисията по социална политика, беше една от първите спрягани за поста след оттеглянето на Христина Митрева през май т.г. До последно обаче Ангелова твърдеше, че никой не й е предлагал да оглави НОИ. "И двете кандидатури са приемливи, но решението ще бъде политическо" коментира социалният министър Тотю Младенов.
Снощи в резиденцията на премиера Бойко Борисов в Бояна Изпълкомът на ГЕРБ съчета заседанието с празнуването на рождения ден на финансовия министър. Дянков почерпи с бонбони колегите си по време на сутрешното правителствено заседание. Очакваше се снощи Борисов, Цветанов и ръководството на партията да вдигнат наздравица за вицепремиера в Бояна.


„Стандарт": "Белене" ни трябва, не сме богати

Държавата, т.е. гражданите, вече сме инвестирали огромни средства в бъдещата централа. Толкова ли сме богати, че да се откажем от тази инвестиция с лека ръка?
Твърденията, че няма нужда от "Белене", защото няма кой да консумира енергията от централата, са несъстоятелни и, ако не злонамерени към страната ни, то най-малкото глупави. Когато бе взето решението за размразяването на строежа, ръстът на икономиката в България бе 5-6% годишно. Ако тенденцията се беше запазила в региона, със сигурност можеше да се очаква дефицит на електроенергия. Единственото, което днес никой не може със сигурност да знае, е дали, докато се построи АЕЦ "Белене", няма да има нужда дори от повече електроенергия. Една от реалните възможности бе да изнасяме енергия за Южна Италия. Ако нямаше пазар и бъдеще, дали Румъния щеше да строи "Черна вода"?

„Новинар": Опрощават лихвите на надвзетите майчински

Лихвите за надвзетите майчински ще се опростят. Това записаха депутатите в промените в Кодекса за социалното осигуряване. Промените предвиждат да се опростят лихвите по установените задължения към НОИ на майки, които са получавали неоснователно обезщетения за гледане на дете до 2-годишна възраст, докато то е посещавало ясла. Това ще става в случай, че в шестмесечен срок от влизането в сила на измененията родителите погасят главниците по установените задължения.
Онези пък, които все пак са платили задълженията си, имат право до една година да подадат молба в НОИ, за да им върнат лихвите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини