БГ полицаи ще пазят гръцки курорти

Българските шофьори, пътуващи в Гърция, трябва стриктно да спазват гръцкото законодателство. То е строго, но се прилага еднакво за всички европейски граждани.  Това заяви пред журналисти в Солун началникът на гръцката полиция Елефтериос Иконому, цитиран от "Фокус”.

„Трябва да се знае, че освен глоби, се прилагат и мерки като например отнемането на регистрационни номера. Няма как законодателството да се заобиколи”, каза гръцкият полицай №1.

Иконому и главният секретар на МВР Калин Георгиев подписаха правила за съвместни патрули на български полицаи в курортни градове в Гърция. По думите на Георгиев основният проблем на българските туристи в Гърция е непознаването на местното законодателство и езика.

"Българските полицаи, които ще патрулират това лято в гръцки курорти, са много добри професионалисти и говорят отлично гръцки. Целта е да се осигури по-добра охрана на курортите, които се посещават най-често от българи и да помогне на сънародниците ни за по-добра комуникация с гръцките власти", допълни главният секретар на МВР.

Общо шестима са полицаите, които ще бъдат това лято в курортите Аспровалта, Неа Перамос и Ставрос. Служителите са от дирекциите в Благоевград и Смолян. Те ще работят на три смени, като ще патрулират заедно със свои гръцки колеги.

Още през лятото на миналата година от граничния сектор в Смолян започнаха разпространението на листовки, съдържащи основните различия в закона за движение по пътищата у нас и в Гърция. Разлепени листовки имаше и на граничния пункт "Златоград", след като стана ясно, че български шофьори масово получават актове за нарушение на закона за движение по пътищата в Гърция.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини