Осигуряват работа на отчаяни роми

Агенцията по заетостта открива процедура по набиранe на проекти по схема Вземи живота в свои ръце: от ОП“Развитие на човешките ресурси“. По нея могат да кандидатстват работодатели, неправителствени организации и обучителни институции. Те трябва да предложат начини за издирване на обезкуражени лица от районите с компактно ромско население и да ги мотивират да се регистрират в бюрото по труда. След това на тези безработни ще се осигури мотивационно обучение. Част от тях ще се включат в курсове за професионална квалификация, а други – в обучения по ключови компетентности. Успешно завършилите ще бъдат изпратени на стаж.

Работодателите, наели такива лица за три месеца, ще получат субсидия в размер на минималната работна заплата за всеки месец за всяко лице.

Минималният размер на един проект е 50 хиляди лева, а максималният – 200 хиляди лева. По процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ не се изисква собствено участие /съфинансиране/ от страна на кандидата.

Схемата е насочена към хора, които не търсят активно работа, нямат образование, квалификация или специалност или са представители на уязвими етнически групи. Тя трябва да ги стимулира да и мотивира да се образоват и да потърсят работно място.

В същото време от Бюро по труда обявиха, че е удължен срокът за подаване на документи за „Старт на кариерата“ до 29 юли 2011г. Тази програма е насочена към млади специалисти, без стаж по специалността и до 29 години, желаещи да започнат трудовата си кариера в държавната администрация.

Parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини