Заснеха необичайно изригване на слънцето

Астрофизици заснеха видео с необичайно изригване на Слънцето, съобщава Helioviewer.org.  

Изригването е определено от учените като М2 (за обозначаване на мощността). Самото изригване не е от най-силните, но е необичайно, тъй като при изригването е изхвърлена голямо количество материя. В кода буквата обозначава степен на мощност пета, а числата определят границата вътре в класа - A, B, C, M и X, от слаби към силни са класовете изригвания.

Може да се очаква във връзка с изригването относително слаба до средна по сила магнитна буря. Още преди няколко месеца изследователите предупредиваха, че Слънцето навлиза в период на особена активност и може да се очакват засилени магнитни бури. Земята преживя силна магнитна буря в последните дни на май месец.  

Проектът Helioviewer.org е специално за наблюдение на Слънцето. Данните се получават от апарата Solar Dynamics Observatory, който бе пуснат през 2010 год и е планирано да работи 5 години.

Изригването е заснето в няколко спектъра и с далечен изглед. Ясно се вижда как относително хладна материя пада обратно на Слънцето, като пръстен от разливащ се огън – по предварителни изчисления – около 1.5 милиона келвина. За да бъде осмислен мащаба - ако си представим Слънцето като топка с диаметър 1 метър, до него Земята ще е голяма горе-долу колкото черешка... 

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини