Първомайци, събудете се! Вижте за какво се харчат парите ви

Невероятно, но факт! Седмица преди поредната сесия на ОбС на сайта на община Първомай се появи покана с оповестен дневен ред. Това стана след ожесточен спор между ОбС шефа Дечко Петков и Parvomai.net дали дневният ред трябва да се публикува преди всяка сесия или не. Аргументът на шефа на съветниците беше, че никой не се интересува от него. Окуражаващо е, че главите на общинарите най-сетне са уврели и те са прозрели очевидното за всяка демокрация – властта задължително трябва да информира гражданите какво решава, кога и къде. 

Хората трябва да са наясно с правото си на информираност, трябва да знаят кои са компетентните органи и доколко е възможно да участват в управлението на общината. Да напомним на всички, че заседанията на ОбС по закон са публични и на тях има право да присъства всеки гражданин, освен в редки случаи, когато разглежданият въпрос представлява  държавна тайна. Това обаче се случва твърде рядко.

Интерес и обществен дебат на предстоящата сесия може да предизвика точка 12 – Докладна записка относно предложение за членство и определяне на представител на Община Първомай в Сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на Летище Пловдив – Южната врата на България”. Вносители са Общински съветници от ПП ГЕРБ.  За повече разяснения е поканен Дойчин Ангелов – представител на този фонд - за обсъждането в Комисията „Общинска собственост и ивестиции“ на 27.04.2011 от 16 часа. На това обсъждане може да присъстват всички желаещи. Участието на община Първомай във Фонд за развитие на Летище Пловдив няма да струва повече от 14000лв. Но все пак това са пари от общинския бюджет, тоест от джоба на всички нас.

Дневният ред показва още, че 5 от 15-те точки са свързани с изпълнението на Общинската стратегия за развитие на социалните услуги. Ще бъдат определени размерите на общинските мери за ползване, цените на таксиметровите услуги и преразгледани решения, върнати от областния управител и др. По традиция и на тази сесия ще бъде разгледан списък от нуждаещи се от финансова помощ, на които ще бъдат отпуснати средства от общинския бюджет.

Днес много първомайци съжаляват, че не са участвали активно, когато се е разглеждал въпросът за новата жп- линия и разделянето на града. Ето защо чувствителността ни по темата за публичността на работата на Общинския съвет е доста изострена. Благодарим на Дечко Петков, че все пак отстъпи и дневният ред вече е на разположение на гражданите. Знаем, че това няма да е настолно четиво за мнозина, но ще е достъпна информация за всеки, който се интересува.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини