Хепатитът поваля по град на ден. Преглед на националния печат

„Труд": Ало, Ваньо... Голям резил!

Как воюват МВР и митниците, а контрабандата расте? Кой как лъже премиера, той на кого има доверие и на кого - не? Как ДАНС преписва стар доклад, а МВР брани интересите на 2-3 фирми? Дали партия ГЕРБ е станала онова, срещу което е дошла да се бори?
Отговори на тези и други въпроси от днес може да си даде всеки, който изслуша в интернет записите на три телефонни разговора на шефа на агенция "Митници" ген. Ваньо Танов. Аудиофайлът бе разпространен от седмичника "Галерия" и в сайта "Гласове".
На 27 декември м.г. при секретарката на вестника дошъл непознат човек и оставил плик, адресиран до зам. главния редактор Явор Дачков. Когато получателят го отворил, намерил вътре "флашка" със звукозаписи.

„Стандарт": Хепатитът поваля по град на ден

По град на ден превзема хепатитът. Жълтеницата, която пламна преди дни в Стара Загора, вече повали десетки в Пловдив, Хасково и Кърджали.
Нови 36 случая бяха регистрирани в Стара Загора само във вторник следобед. С тях общият на болните стигна 238. "Не смогваме с леглата, сутринта изписахме 30 души, но следобед приехме нови 36 човека. Трябват ни лекарства и легла", коментираха докторите от старозагорската болница.
25 нови случая на хепатит А има и в Хасково само за последните 24 часа. С тях броят на болните мина 170. От Инфекциозното отделение на местната лечебница коментираха, че бройката постоянно варира, тъй като всеки ден приемат нови пациенти и изписват излекувани.

„24 Часа": Диво прасе от Турция донесе шап у нас

В три области в Южна България - Бургаска, Хасковска и Ямболска е наложено ограничение в движението и забрана на търговията с животни заради констатиран шап. Създаден е кризисен щаб за ограничаване на заболяването и започва масово изследване на всички домашни животни в района. Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.
Вирусът е констатиран при диво прасе, отстреляно от ловци в Бургаска област. Най-вероятно то е дошло от Турция, където има десетки огнища на шап.
Заболяването е вирусно, пренася се лесно и е изключително опасно от икономическа гледна точка, тъй като една епидемия би унищожила животновъдството в този район на страната.

„Стандарт": Цакат ни с цените на тока и водата

По-високи сметки за ток и вода ни готвят за следващите месеци. Цената на водата в София да скочи поне с 6,25%, а в Пловдив с 3,39% още от 1 февруари, предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. От средата на годината пък токът може да поскъпне с около 4%, колкото е инфлацията.
Поскъпването на водата в София и Пловдив може да бъде дори с 2-3% по-високо, ако комисията уважи допълнителните данни за разходи, които дружествата представят до края на януари, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. 1,63 лв. за кубик с ДДС ще струва водата в София, ако се утвърди предложението на ДКЕВР. Но ако комисията приеме и допълнителните разходи за пречистване на отпадните води от азот и фосфор, цената на водата ще скочи с 9-10% до 1,80 лв. за куб. с ДДС. Водата в Пловдив ще поскъпне до 1,46 лв. с ДДС, ако се утвърди предложението на ДКЕВР и дори до 1,51 лв., ако ВиК-Пловдив докаже извънредните си разходи.

„Новинар": Плащаме до 950 лв. за избор на лекарски екип

Правителството постави таван на цените за избор на лекарски екип. На заседанието си в сряда кабинетът одобри Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на пациентите. В нея са дефинирани сумите, които лечебните заведения имат право да искат от болните, за да ги лекува определен специалист. Тарифата ще се формира в зависимост от цената на клиничната пътека, по която е приет пациентът. При стойност на пътеката до 500 лв. максималният размер на тарифата за избор на доктор ще е 250 лв., а за подбор на екип ще е 350 лв.
При клиничните пътеки на стойност до 1000 лв. лекарят ще струва на пациента до 300 лв., а екип от специалисти до 450 лв. За пътеките до 2000 лв. подборът на медик ще ни излезе до 300 лв., а за екип ще е до 700 лв. При най-скъпото лечение за над 2000 лв. изборът на лекар ще струва до 700 лв., а за екип 950 лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини