Истината за постройките край язовирите лъсва след дни

Проверките на ДНСК за незаконните строежи в районите на 53 язовира са в график и до края на януари резултатите ще бъдат оповестени. След това ще има втори проверки - в периода февруари - март. През април ще има окончателна информация. Очакваме десетки незаконни сгради, заяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

При сегашните проверки работните групи проверяват освен законността на строежите и това къде се оттичат отпадните води, генерирани от тези къщи, проверява се и законността на инсталациите. До края на януари се очаква да се дадат препоръки към тези обекти и срокове, в които трябва да бъдат изградени малки пречиствателни станции или да бъдат заустени водите, предаде КРОСС.

По отношение на пътния сектор министърът съобщи, че общо седем лота ще стартират до края на януари. "Това е тежка задача, но мисля, че ще се справим", допълни Росен Плевнелиев.

Според него в министерството му би могло да има междинна звено по водите за следващия програмен период на еврофондовете - 2014 - 2020 г. Той допълни, че яснота по въпроса ще има в рамките на програмирането за 2011 - 2013 г.

Министърът изрази надежда през следващия програмен период оперативна програма "Околна среда" да бъде фокусирана и върху ВиК инфраструктура - различна от пречиствателните станции.

Росен Плевнелиев каза, че тази година ще е решаваща за ВиК сектора, трябва да бъдат направени така наречените мастър планове, за което по договор със Световната банка има определен ресурс от 27 млн. лева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини