Първомайският язовир умира, алармират рибари

    Група рибари се обърнаха към Pyrvomai.NET с молба да споделя притесненията им, че Първомайският язовир умира. В него има трофейни риби и е притегателен център за десетки риболовци, между които и деца на по 14 години. Но водата непрекъснато намалява и причина за това е повредения канал, който довежда вода от река Марица.

    В началото на август част от канала се срути, близо до пътя за Виница  и оттогава никой не е започнал да го ремонтира. Оказва се, че собствеността е трудна за дефиниране – язовирът се стопанисва от ЛРД „Марица“, каналът е собственост на „Напоителни системи“ – Асеновград, а частта му над пътя е общинска.

    Рибарите признават, че не са водили разговор с никоя от институциите, но те самите са готови с малко помощ и собствен труд да направят поне частичен ремонт. „Напоителни системи“ не ползват вода и затова не виждат смисъл да го ремонтират.

    Кметът Николай Митков каза, че е готов да помогне с документацията, ако към него се обърнат заинтересованите. Той каза още, че никой не е обявил цена, но каквито и средства да са нужни за ремонт, отпускането им трябва да се реши от Общинския съвет, защото не са предвидени в бюджета на общината.

    Рибарите казаха, че редовно плащат членски внос и очакват помощ и от Ловнорибарското дружество. По слухове, председателят на дружеството Тодор Баръмов е казал, че могат да се отделят между 1000 и 2000 лв. за ремонт на канала, но не успяхме да се свържем и да разговаряме с него.

    Притесненията на рибарите са, че до края на септемвр,и ако не се вземат мерки, след това може да е късно. Кислородът във водата ще се окаже недостатъчен и рибата ще умре. А водата видимо се отдръпва всеки ден. Добрата новина е, че има фирми в общината, които са готови да помогнат с материали и техника.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини