След 3 години отлагане, предстои началото на спешния ремонт на язовир "Пилашево"

По време на парламентарния контрол в петък – 18 март, стана ясно, че предстои откриване на строителната площадка и стартиране на ремонтните дейности на язовир "Пилашево-3" в община Първомай. Новината е във връзка с питане към министъра на икономиката Корнелия Нинова за състоянието на язовира, което още преди 3 години е определено като критично. Язовирът, известен и като „Чулфата“ е с  площ 91,508 декара. Той е построен през миналия век. Язовирът е вододайна зона, откъдето се захранват с питейна вода две населени места – селата Буково и Воден, община Първомай. В близост са разположени 6 населени места от обл. Хасково: Сусам и Татарево от общ. Минерални бани;  Гарваново и Клокотница, общ. Хасково; Каснаково и Добрич, общ. Димитровград.

До момента кметът на село Буково Али Баджаклъ  и неговите колеги на другите засегнати населени места са писали редица писма, подавали са жалби и докладни както до общинските кметове, така и до областния управител, министерства и други държавни институции. В една от последните е записано:

"Ситуацията с язовирното състояние буди сериозни притеснения, тъй като има филтрация на язовирната стена и съществува голям риск от скъсване на стената. Освен това язовирната стена вече е силно ерозирала.

.... Ако необходимите действия се проточат, от безводие са застрашени две населени места. Голяма е и опасността от пораждане на проблеми при усложняване на метеорологичната обстановка. Също така може да се стигне до щети, започващи от проблемите със състоянието на този язовир, като щетите да се отразят и на територията на съседни общини."

От парламентарната трибуна Нинова напомни, че още през 2018 г., е изготвен и списък от належащи ремонти заради опасност в някои язовири. Между ДКК и изпълнителя „Монтажи“ през 2019 г. е сключен договор за възлагане на ремонта на язовир „Пилашево-3“. Експертният съвет е одобрил инвестиционен проект за ремонта на язовира, процедурите по съгласуване с РИОСВ – Пловдив и Басейновата дирекция са приключили с положително становище за инвестиционно предложение, като към документа е изготвен доклад за оценка на съответствието.

„Този процес тече три години при спешни и неотложни действия за ремонт. Представете си, ако не са спешни“, коментира министърът и добави, че затова в ДКК има нужда от специалист по наказателно право.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини