Премиерът: Ще падат глави в дърводобива. Преглед на националния печат

"24 часа": Връщаме дипломати от ДС, прибираме ги във Външно

Кабинетът прие постановление, с което предлага на президента отзоваването на всички посланици - агенти на ДС, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Дипломатите, които не са навършили пенсионна възраст, ще останат на работа в МВнР. За генералните консули пък се въвежда конкурсно начало.

До края на работния ден писмо от МС не е получено и президентът няма какво да коментира, казаха от прессекретариата му вчера. Онзи ден Георги Първанов обясни, че е редно всеки конкретен случай на посланик от ДС да бъде разгледан поотделно.

Борисов обаче категорично отхвърли подобен подход, защото голяма част от досиетата били прочистени през годините. "Ако ги няма листята, ако някой ги е пипал или манипулирал? Чувал съм за досиета, в които някои листи ги няма. Какво да четем?", каза Борисов. Премиерът посочи, че с обявяването на дипломатите - агенти на ДС, просто се изпълнява законът за досиетата, който бил приет в мандата на тройната коалиция. Защо тогава президентът не каза, че не е съгласен с този закон, попита Борисов.

"Сега": България и Румъния може да чакат за Шенген и три години

България и Румъния ще влязат в Шенген, когато "ние имаме всички гаранции, парафирани и подпечатани, че са се справили с организираната престъпност и с корупцията и че техните граници ще бъдат добре пазени". Това заявява френският министър по европейските въпроси Лоран Вокиез в обширно интервю за френския в. "Фигаро".

"Ако те бъдат готови до една година, нас това ни устройва. Ако бъдат готови едва след три години, тогава те ще влязат в Шенген след три години", казва Вокиез.

Той отчита положените усилия, но очертава проблемите, които възникват от това, че нашите граници стават и граници на останалите страни от зоната, в частност Франция. "Първият въпрос е овладяването на потока от мигранти, като се има предвид, че 75 процента от незаконната имиграция в Европа преминава именно през тази югоизточна част на ЕС", подчертава френският министър. Другият важен въпрос засяга организираната престъпност, в частност трафика на оръжия и наркотични вещества.

"Монитор": Министър-председателят: Първанов е закрилял далаверите в армията

Президентът Георги Първанов е разпънал политически чадър над далаверите в Министерството на отбраната по време на тройната коалиция. Това става ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов в интервю за предаването „Уикенд" по ТВ7, което ще бъде излъчено в събота.

Премиерът обвини държавния глава в двоен стандарт и запита къде е бил той, когато са се правили всички далавери в армията. „Защо толкова години президентът е мълчал по тези теми", запита Борисов. Той бе категоричен, че макар и финансовите машинации да са се правили във военното ведомство, президентът като върховен главнокомандващ е имал възможност да провери какво се случва там. 

"Стандарт": Бащата на бебето от фризера съди докторите

"Докторите от Горна Оряховица, които видях по телевизията, ми убиха момченцето. Наемам си адвокати и ще ги съдя". Това каза 24-годишният Стефан Памукчиев веднага след като излезе на свобода от затвора в Белене. Бебето било желано, Боряна никога не е искала да го маха. "Искахме да си имаме едно момченце, а в крайна сметка се оказа, че сме замесени в огромен скандал", сподели бащата на бебето от Горна Оряховица. Стефан излежава 6-месечна присъда за побой в затвора в Белене и каза, че през последните две седмици не е слагал хапка хляб в устата си от притеснения около случилото се с Боряна. "Аз я обичам, тя ме обича. Искахме да живеем заедно. Ако не бях в затвора, това нямаше да се случи и детето ми сега щеше да е живо", каза през сълзи Стефан. Детето било заченато на 18 май и сега щяло да бъде на седем месеца в утробата на Боряна. "Чух страшни неща за себе си, за жената, която обичам, и всичко от тях е измислица. Нито съм бил женен за друга, нито съм ром", каза Стефан. Докато бил в затвора, дошли следователи от Търново, които му взели ДНК за анализ и повече никой не го е търсил, за да дава показания. Детето не се е появило случайно, а си го искахме и знаехме, че трябва да го имаме. Стефан дочул от разговорите си по телефона с Боряна, че полицаите на два пъти са й забранявали да говори и затова тя се е криела. В същото време девойката два пъти ходила в София заради усложнения след раждането и все още се оплаквала от болки в корема. 

"Труд": Премиерът се закани да падат глави в дърводобива

Премиерът Бойко Борисов бе информиран за крупни нарушения в дърводобива и търговията с дървесина. За аномалиите в тази сфера той научи при посещението си в химическия комбинат "Свилоза" в Свищов от мажоритарния собственик на предприятието Красимир Дачев.

"Разбрах за проблеми в дърводобива, а фирмите от този бранш ми отчитат други неща. Оказа се, че внасяме клони и отпадъчна дървесина от чужбина. Много горски да се готвят за понеделник след празниците да ми обясняват. Много глави ще падат", заяви Борисов.

Той се закани, че докато пристигне в София, там ще го чакат министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов с шефа на горските стопанства, за да дават обяснения. "Далаверата била от години, а аз не съм знаел. Доставките минавали през 7-8 посредници и докато се въртят през прекупвачи, "Свилоза" не може да си купи дървесина", допълни премиерът. Той и икономическият министър Трайчо Трайков кацнаха с хеликоптер пред комбината в 14,25 ч.

"Стандарт": 9 млн. подарък за Дянков

Над 9 милиона лева подарък за Коледа получи ковчежникът на държавата Симеон Дянков. Това са спестените от колегите му пари през годината.
Три министерства наляха икономисаните милиони в хазната, вместо да ги раздадат като коледни бонуси на чиновниците. Шампион по пестеливост е екоминистърката Нона Караджова, похарчила 4 милиона по-малко. 3 млн. лв. е спестил шефът на образованието Сергей Игнатов, 2,6 млн. пък самият Симеон Дянков. Шефът на регионалното ведомство Росен Плевнелиев се похвали, че за първи път пътната агенция е излязла на нула, без задължения.

"Новинар": БСП търси подкрепата на Първанов за кандидат-президент

Нормално и естествено е БСП да води разговори с президента Георги Първанов по кандидатурите за президент и вицепрезидент, защото на държавния глава не му е все едно кой ще го наследи. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за БТА. Той допълни, че в разговорите с Първанов ще се търси кандидатура, която да получи и неговата политическа и морална подкрепа.

Соцлидерът подчерта, че се сеща поне за четири-пет възможни кандидатури за държавен глава, които са много силни и обществени. Той допълни, че ще се търсят най-авторитетните хора. Партньорствата ще се търсят, защото целта е с президентските избори да се мобилизират избирателите, за да може на втори тур кандидатурата на БСП да събере достатъчно подкрепа срещу предложението на ГЕРБ.

"Труд": Мъгли на летищата в Европа още 4 дни

Летищата в цяла Европа ще бъдат в плен на мъгли и снегове още 4 дни. За това ще е виновна студената вълна, която днес тръгна от Атлантика. Първо тя ще завладее Англия и Франция, където навръх Коледа и в неделя са възможни проблеми с полетите.

След това мъглите и снеговете ще налегнат Централна Европа - Германия, Чехия и Австрия. Там аерогарите също може да затворят врати. Става дума за 27 и 28 декември, уточни вчера Даниел Пенев, дежурен синоптик от TV-MET.

В България гъста мъгла се очаква само утре сутрин. Заплахата за София ще е за няколко часа, бялата пелена ще е по-мощна в Пловдив. После ни чакат дъждове.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини