Първокласниците без тетрадки, родителите нямат пари

Безпаричие мъчи родителите на първокласниците в Кърджали. За разлика от други години те нямат средства да закупят тетрадки и пособия на малките ученици. В книжарнците отчитат, че нама никакъв интерес към най-необходимото за първи клас. Учебниците са безплатни. Но в предишни години по това време с мерак и много радост за малките се избираха раници и несесери. Купуваха се накуп тетрадки, химикалки, моливи.

Безплатни са учебниците до седми клас. Родителите на децата от по горните класове също не са клиенти на книжарниците. Няма интереси към атласи и сборници със задачи като предишни години.

Продадената книжнина за горните класове е единични бройки. Учениците изцяло са се насочили към борсите за учебници втора ръка. Цените им са двойно по ниски, а и няма лутане кой учебник да бъде предпочетен. Знае се какво препоръчва преподавателя и се купува само това. На борсите се пазаруват и помагалата. Стига се дотам, че ученици от Кърджали пътуват до Хасково за да търсят нужната им книжнина на местните борси.

Кирил А.споделя, че му излиза по евтино да плати пътните разноски до съседния град и да си купи от там всичко необходимо за ХІ клас, отколкото да пазарува в книжарница в Кърджали.

В предходни години книжарниците правеха голям оборот в навечерието на началото на учебната година. Сега обаче кризата ги удари силно. Някои от тях са пред фалит.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини