15 книги, които се изчитат на един дъх

Предстои сезонът на отпуските и на големите пътешествия, свързани често пъти с дълги преходи по суша, вода или въздух. А както показа изригването на исландския вулкан, пътуванията могат да се превърнат и в принудително висене по летищата и гарите. За да се убие времето през всички тези мигове, най-подходяща е добрата книга, която да грабне веднага вниманието. В тази връзка френският сайт Линтернот направи класация на 15-те книги, които се четат на един дъх, предаде БТА.

В класацията попадат както литературни "тухли", така и тънички книжлета. Общото между тях е, че когато човек започне да ги чете, не откъсва поглед от тях, докато не обърне и последната страница.

На първо място в класацията е трилогията на покойния шведски писател Стиг Ларшон "Милениум". Книгите "Мъжете, които мразеха жените", "Момичето, което си играеше с огъня" и "Момичето, което разбута гнездото на стършелите" задържат вниманието заради персонажите, интригата и атмосферата, твърдят почитатели на шведския романист.

След Ларшон на второ място се нарежда класиката "Парфюмът" на Патрик Зюскинд.

На трета позиция е книгата на съвременната френска писателка Анна Гавалда "Обичах я", която е изповед на свекър пред снаха си и която се чете така лесно, защото читателите бързо се отъждествяват с героите.

На четвърта позиция е психологическият трилър за серийни убийства и възкръснали жертви "Не казвай на никого" на Харлан Коубън, който, според читателите, е най-подходящ за четене във влак.

На пета позиция попада друга класика - "Добър ден, тъга" на Франсоаз Саган.

Романът "Хиляди сияйни сърца" на Халед Хосейни, разказващ за конфликтите в Афганистан като фон на историята за неочакваното приятелство между двете съпруги на брутален афганистанец, се нарежда на 6-о място.

На 7-мо място е поставена една доста странна книга - "Премеждията на касиерката" на Анна Сам. Това е автобиографичен роман на жена с висше образование по литература, принудена да работи като касиерка в хипермаркет години наред. В книгата авторката описва детайлно държанието на клиентите, преминаващи през касата й, за които касиерката е просто невидима и по тази причина пред нея те се държат възможно най-неподправено.

Изненадващо романите от сагата "Здрач" на Стефани Майър, превърнали се в истински хит, остават едва на 8-а позиция.

Следва ги на 9-о място "Коприна" на Алесандро Барико, за невероятно пътуване до Япония през 19 век, и на 10-о място "Да оцелееш сред вълци" на Миша Дефонсека. Последната от тези две книги си спечели скандална слава, когато авторката й призна, че историята на момиченцето Миша, тръгнало на Изток през Втората световна война да издирва депортираните си родители, преминало няколко страни в Европа и накрая приютено от глутница вълци, е плод на въображението, а не на преживяното.

В класацията на местата от 11 до 15 попадат Катрин Панкол с "Жълтите очи на крокодилите", Кен Фолет с "Устоите на земята", Мюриел Барбери с "Елегантността на таралежа", Грегъри Макдонълд с "Последните дни на Рафаел" и Клоди Гале с "Прииждащи вълни".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини