Българите малцинство в 34 общини. Преглед на националния печат

"Сега": България не отговаря на нито един критерий за еврото

България съвсем се отдалечи от еврозоната, след като вчера Европейската комисия обяви, че страната не отговаря на нито един от четирите критерия за приемането на единната валута. Първата оценка за България излезе през 2008 г. и според нея София отговаряше на два от критериите.

Сегашната оценка е значително по-слаба, защото през последната година страната ни влоши икономическите си показатели. Инфлацията например трябва да е по-висока с максимум 1.5% от средната в трите страни с най-ниска инфлация в ЕС, а дългосрочният лихвен процент трябва да е по-висок с най-много 2% от средния в трите страни с най-ниска инфлация.

"Стандарт": Заплатите падат, депутатските - не

Заплатите падат, но парите на депутатите остават по-високи. Решението на парламентаристите да замразят парите си заради кризата се оказа, че е в тяхна полза. През март средната заплата в обществения сектор е 724 лв., докато през декември заради раздадените премии е била 769 лв. Така депутатската заплата би трябвало да падне със 135 лв. до 2172 лв., ако се приложи действащата доскоро формула за определянето на месечните възнаграждения на народните избраници на тримесечие - според средната заплата у нас. Но тъй като парламентаристите решиха да замразят парите си, въпреки по-ниските възнаграждения на чиновниците, ще продължат да взимат базата от по 2307 лв.

"Труд": Проф. Борисова: Стигат ни 130 болници

"На нашата действителност прилягат някъде 120-130 болници за активно лечение. И оттам нататък ще търсим оптималната бройка."

Това заяви вчера пред "Труд" здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова. Тя уточни, че останалите - до 414, лечебни заведения ще бъдат не само за продължително лечение и долекуване, но ще се превърнат в спешни центрове и др. Всичко това ще бъде заложено в задължителната национална здравна карта, на която министърката много държи и няма да отстъпи.

"24 часа": Не плащаш снимка от КАТ, без нова книжка

Всеки шофьор, който получи призовка от КАТ, че е сниман в нарушение, но не се яви, няма да може да си смени шофьорската книжка, когато й изтече валидността.

Тази мярка се предприема, защото масово нарушителите, които получават покана да отидат в Пътната полиция, за да видят как са нарушили закона и да им се напише акт, изобщо не се явяват.

Според последни данни над 100 хил. шофьори в цялата страна са били заснети в нарушение на пътя, но не откликват на призовките и смятат, че ще им се размине.

"Новинар": Българите стават екзотично малцинство

Българите може да се превърнат в екзотично малцинство след по-малко от 40 години. За това алармираха проф. Трендафил Митев, проф. Петър Иванов, зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов и Искрен Веселинов. Те огласиха поредната обезпокояваща статистика за демографското състояние на българската нация, според която през 2050 г. българинът ще е почти изчезващ вид.

"Монитор": Българите малцинство в 34 общини

В 34 общини българите са малцинство, а в други 41 броят им се колебае между 50 и 60% от цялото население. Това обявиха вчера експерти от Русенския университет, фондация „Българско общество", ВМРО и още няколко организации, притеснени, че нацията бързо се топи.

Според проф. Петър Иванов отрицателният прираст на нацията вече е -7,9 %. Като прибавим милиона млади хора, които емигрираха, той стигал -11%, твърди статистикът. Според него в момента нацията ни брои едва 7,2 млн.

 "Стандарт": Апаши в мейла

Ограбиха ме на летището в Лондон, моля изпрати ми 1450 лири, за да се прибера. Мейл с такова съдържание са получили преди дни над 400 приятели на председателя на Центъра на неправителствените организации в Разград Георги Милков. От gmilkoff@yahoo.com хората получили и точен адрес на Острова, където да пратят парите. Стотици приятели се обадили на Милков, за да го попитат дали е добре.
Едва тогава те разбрали, че са жертва на най-новата измама.
За своите ужилвания хакери проникват в чужди пощи в интернет.

"Монитор": Заплати за безработни жени на рейнджъри

По 240 лева всеки месец ще взимат безработните съпруги или съпрузите на военни, които са на мисия в чужбина или са се преместили заедно тях в друго населено място. Това стана ясно вчера, след като правителството прие постановление за реда на даване на обезщетенията. Помощите в размер на една минимална работна заплата ще се дават като компенсация заради загубената работа на предишното място.

Максималният срок за обезщетяване е само една година

Половинките на рейнджърите в чужбина пък ще взимат заплатата за периода, в който те са на мисия.

"Стандарт": "Панега" като охлюв след конвоя

Българският танкер "Панега" е пъплел като охлюв след конвоя в Аденския залив. Това най-вероятно е и основната причина сомалийски пирати да успят да похитят танкера, научи "Стандарт". Основното изискване за охрана в опасната зона е било плавателният съд да развива поне 12 възела, но "Панега" е успял да стигне само до 10. Така той е бил нареден на едно от последните места в конвоя от кораби, за да не пречи на останалите съдове да се движат.
Българският танкер бе отвлечен към 18,45 българско време във вторник. Тогава той се е намирал на 150 километра от йеменския бряг, в международно признатия транзитен коридор, който се охранява от бойни кораби. При щурма на борда на "Панега" е имало 15 български моряци.

"Новинар": Вежди взе от СУ Ботаническата градина в Балчик

Кабинетът отне управлението на Ботаническата градина от Софийския университет. Според правителствено решение комплексът "Двореца" в Балчик, в който влиза и Ботаническата градина, вече ще се управлява от културното министерство. Мотивът е, че комплексът има статут на национална ценност.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини