Няма да пипат ДДС засега

Засега ДДС няма да се вдига, стана ясно след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Синдикати и работодатели коментираха, че мерките, които са обсъждани, могат да донесат 1.5 – 1.6 млрд. лв. в бюджета, колкото се коментира, че е недостигът.

Все пак на някакъв следващ етап от няколко месеца може да се прецени дали действително се събират приходите и тогава въпросът отново може да бъде отворен. Приходи се очакват от приватизационни сделки, от допълнително съкращаване на разходи до 10%, от продажба на въглеродни емисии и др.

Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество продължава утре.

Днес Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива коментира, че синдикатите и работодателите са направили много жертви, за да не се допусне увеличение на налога. 10 милиона лева се очакват от промяната на облагането на застрахователните компании. 80 милиона лева ще дойдат по изчислението на експертите от SMS игри и хазарт, тото, лото.

В момента се водят преговори първите три дни, които досега НОИ плаща за временна нетрудоспособност, да се плащат от работодателите или поне 60% от необходимата сума за това.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че в сряда официално ще бъдат обявени антикризисните мерки. От финансовото министерство нито потвърдиха, нито отрекоха информацията за отпадането на повишението на налога като мярка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини