Обама се провали в опита да донесе мир в Близкия изток

Напрежението в Близкия изток се покачва. В Аман, Бейрут, Дамаск и Ерусалим, все повече хора прогнозират война, докато Западът изглежда безпомощен, коментира вестник "Индипендънт".

Великобритания няма ясна позиция, нито пък САЩ. Общо взето всичко се изчерпва с изказвания за това, че "ситуацията е опасна и е важно всички да покажат сдържаност". Не се предлага никакво решение, нищо, което да е от компетенцията на Катрин Аштън. Аштън е външният министър на ЕС – какъв майтап в ситуация, която далеч не е смешна. 

Преди година изглеждаше, че има причини за предпазлив оптимизъм след идването на власт на Барак Обама. Въпреки липсата си на опит, наивността си и клонящите наляво инстинкти, имаше причина новият президент да бъде приветстван. Неговият престиж му даваше влияние. 

Но не се стигна до промяна, както показа Джо Байдън. В интелектуално отношение Байдън не впечатлява. Той пристигна в Израел, за да поднови мирния процес. В отговор неговите домакини му поднесоха неприятна изненада, като обявиха планове за изграждане на нови селища.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини