Крият ли истината за инфлацията в Турция?

Битката на Турция с високата инфлация далеч не е спечелена, даже напротив. През януари 2024 потребителските цени са били с 64,9% по-високи в сравнение с година преди това. А през декември 2023  - с 64,8%. Това сочат данните на Националната статистическа служба в Анкара. Но може ли изобщо да се вярва на официалните данни за инфлацията? Напоследък международните наблюдатели все по-често изразяват съмнения относно надеждността на тези числа, посочва в своя публикация по темата германската обществена телевизия ARD.

Причината е, че президентът Реджеп Ердоган направи многобройни кадрови промени в статистическата служба Tюркстат - там бяха сменени включително много ръководни кадри. Освен това инфлацията, измервана от Тюркстат, и индексът на разходите за живот на Истанбулската търговска камара в миналото винаги са били на почти едно и също ниво и рядко са показвали сериозни отклонения.

Истинската инфлация е дори 129%?

През пролетта на 2022 обаче те започват силно да се различават. Оттогава Истанбулският индекс редовно е значително по-висок от официалния темп на инфлация. За сравнение: през януари индексът на издръжката на живота възлиза на 76,2%, което е с над 11 процентни пункта над официалното ниво на инфлацията, пише германското издание.

Според независими експерти от изследователската група ENAG дори и тази стойност вероятно все още е твърде ниска. Според тях инфлацията през януари е била 129,1% в сравнение със същия месец на 2023 година.

Трябва обаче да се знае, че високата инфлация в Турция в началото на годината не е изненада. Експертите предупреждаваха за подобно развитие предвид рязкото увеличение на минималната работна заплата, която през януари нарасна до 17 002 лири (516 евро) - почти двойно (ръст от 49%) от юли 2023 година насам.

Към това се добавя и слабата турска лира, която от месеци води до повишаване на потребителските цени. Не на последно място слабата национална валута оскъпява вноса на стоки и суровини, например на петрола, което допълнително вдига потребителските цени. Поради това икономистите говорят за "вносна инфлация" и в Турция.

Турската лира е рекордно слаба

В началото на седмицата турската лира падна до рекордно ниско ниво спрямо долара: 30,70 лири за един долар. Поредното обезценяване на лирата е реакция на валутния пазар на последните сътресения в Турската централна банка. Нейната управителка Хафизе Гайе Еркан подаде оставка след като към нея бяха отправени обвинения в корупция, които тя отрича. Финансовата експертка с международен опит беше възприемана от много икономисти и пазарни наблюдатели като лъч надежда в борбата с високата инфлация в Турция: от юни 2023 насам Еркан повиши основния лихвен процент от 8,5% до 45%, припомня ARD.

Сега мнозина се питат дали оставаката на Еркан застрашава борбата с инфлацията в Турция. Нейният наследник Фатих Карахан, както и самата Еркан, може да се похвали с блестяща кариера в САЩ. Там той се изкачва до главен икономист в гиганта "Амазон", работи и в продължение на десет години за Федералния резерв в Ню Йорк. Както Еркан, така и Карахан минава за привърженик на традиционната парична политика. При смяната турският министър на финансите Мехмет Шимшек обеща приемственост в икономическата политика.

Всички знаят какво е решението

Според икономисти, цитирани от ARD, е пределно ясно какво трябва да се направи, за да бъде овладяна високата инфлация в Турция: за тази цел високите основни лихвени проценти, на които президентът Ердоган толкова усърдно се противопоставяше, вече са неизбежни.

Подобна строга парична политика обаче може да се увенчае с успех само при едно условие: ако се сложи карй на свободното падане на лирата и се върне доверието на инвеститорите в турската валута. Новите кадрови промени по върховете на Централната банкане са най-добрата предпоставка за такава развръзка, посочва още ARD.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини