Орбан към ЕС: „Няма да играем по вашата свирка“

    Сделки с Русия вместо санкции, вето на разговорите за членство на Украйна в ЕС: унгарският премиер Орбан започна нова антиевропейска офанзива.

    Извън Унгария напоследък не се говори много за Виктор Орбан - вниманието на Европа е концентрирано върху конфликта в Близкия Изток и войната на Русия срещу Украйна. Освен това през последните години унгарският министър-председател загуби част от политическото си влияние: лиши се от съюзници в Централна и Югоизточна Европа, включително от най-важния си партньор в региона - Полша, след като партията „Право и справедливост“ падна от власт.

    Въпреки това Орбан затвърждава репутацията си на „размирник“ в рамките на ЕС и създател на една „нелиберална държава“. Тази седмица в писмо до председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел той индиректно обяви, че ще наложи вето върху започването на преговори с Украйна за присъединяването ѝ към ЕС.

    В допълнение преди няколко дни унгарското правителство започна поредните си т. нар. „национални консултации“, както и мащабна рекламна кампания с плакати - насочена основно срещу Украйна, но и срещу миграционната политика на ЕС. Освен това във вътрешнополитически план Орбан продължава да засилва репресиите срещу политическите си опоненти с т. нар. „Закон за суверенитета“.

    Внушения от различен характер

    След дълги години на противоборства Европейският съюз изглежда уморен от Орбан - макар напоследък той да радикализира своята реторика. Така например той приравнява наказателните процедури на ЕС срещу Унгария заради корупция със събитията от 1956-а година, когато съветски танкове смазаха унгарската революция. Орбан обвинява „брюкселските бюрократи“ и, че искали да наложат „подмяна на населението“ на Унгария с ислямски мигранти, както и „ЛГБТИ начин на живот“.

    Т.нар. „национални консултации“ също съдържат подобни послания. Така например в новата кампания, изразяваща се в разпращането от правителството на въпросници до всички домакинства в Унгария, фигурира твърдението, че зачестявали свидетелствата за „агресивна ЛГБТИ пропаганда, насочена срещу децата“. На хората се внушава, че ЕС иска да отслаби защитата на децата, затова гражданите трябвало да кажат дали одобряват това или не - макар такова предложение от Брюксел да няма.

    За какво всъщност става дума? През 2022-а година Европейската комисия заведе дело срещу Унгария в Европейския съд заради закон, който на практика приравнява т.нар. „ЛГБТИ пропаганда“ с педофилията и забранява достъпа на деца до всякакво хомо- или транссексуално съдържание. В резултат на това през юли 2023-а на книжарница в Будапеща бе наложена глоба от 32 000 евро за това, че в нея е открит най-безобиден младежки комикс за любовната история на две момчета.

    „Подкрепяте ли създаването на мигрантски гета?"

    Въпросите по други теми са също толкова подвеждащи. Така например унгарците трябва да кажат дали одобряват създаването на „мигрантски гета“, както бил планирал Брюксел, или пък дали са съгласни ЕС да подкрепя финансово палестинските терористи?

    Не по-малко демагогска е и частта за Украйна във въпросника. Един от въпросите гласи дали унгарците подкрепят членството на Украйна в ЕС при положение, че тогава страната ще започне да получава голяма част от средствата на ЕС. Унгарците могат да поставят отметка в квадратчето дали са за мир или за „повече пари от ЕС за фронта“. Те могат да гласуват за защитата на унгарските фермери и срещу вноса на генетично модифицирано украинско зърно. Или пък за това Унгария първо да получи финансиране от ЕС, преди да се ангажира с подкрепа за Украйна.

    Мащабни проекти с Русия

    В седмичните си речи по унгарското държавно радио Виктор Орбан не пропуска да обвини Запада, че е виновен за войната на Русия срещу Украйна и че не искал да сложи край на кръвопролитията. Той призовава за нормализиране на отношенията с Русия и за отмяна на европейските санкции. Унгария е единствената страна от ЕС, която демонстрира как мащабни проекти с държавата агресор Русия могат да се осъществяват и по време на война: миналата седмица министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто и ръководителят на руския орган за ядрена енергия „Росатом“ Алексей Лихачов подписаха план за отдавна набелязаното разширяване на унгарската атомна електроцентрала „Пакш“.

    Една нова законодателна инициатива, която се очаква другата седмица да бъде обсъдена и приета от парламента в Будапеща, дава в ръцете на Орбан допълнителен инструмент срещу неговите критици: така нареченият Закон за суверенитета, който също напомня много руския модел. От една страна законът криминализира всички форми на финансиране на партии и предизборни кампании от чужбина, а от друга предвижда създаването на „Служба за защита на суверенитета“. Този нов орган трябва да следи за това дали партиите, гражданските организации и отделни лица нарушават националния суверенитет на Унгария. За тази цел той получава почти неограничен достъп до цялата налична информация за разследвани организации и лица и ще може да провежда разследвания и да образува наказателни производства срещу тях. На практика това представлява широкообхватен инструмент за преследване и унищожаване на критиците на системата на Орбан.

    „Закон за защита на произвола“?

    Интересно е, че нито в закона, нито в неговата аргументация се дава определение на понятието „национален суверенитет“ или на това какво може да се счита за нарушение на този суверенитет. Текстът на проекта е толкова неясен, че дори медии, които получават дарения от чужбина, биха могли да бъдат криминализирани.

    Именно по този начин в Русия със Закона за чуждестранните агенти от 2012-а година бяха забранени граждански организации и криминализирани частни лица. Унгария вече имаше подобен закон - неговата цел бе да задължи гражданските организации да се обозначават като „финансирани от чужбина“, след като бъде достигнат определен праг на чуждестраннине дарения. Законът обаче беше обявен за незаконен от Европейския съд, а сегашният закон за суверенитета е един вид разширено и по-строго ново издание на стария.

    В Унгария вече има остри протести срещу закона. В съвместно изявление множество водещи неправителствени организации нарекоха законодателната инициатива „Закон за защита на произвола“, вместо на суверенитета. Изтъкнати унгарски юристи пък предупредиха, че проектът е противоконституционен и несъвместим с правото на ЕС.

    Унгарският министър-председател дори не оспорва това. Наскоро той обяви и стратегията си: на конференция в Швейцария заяви, че „Унгария не е черната овца на Европа, а първата лястовица“.

     

    Източник: http://www.dw.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини