Вдигат армията срещу BG мафията. Преглед на националния печат

„24 часа": И да грее, и да вее - сметки за парно все тия

Някои сметки за парно за декември 2009 г. са почти същите като сумите, получени през декември 2008 г. Това показва неофициално сравнение на "24 часа" на суми на абонати в София. В същото време всеки си спомня, че през миналия месец имаше рекордно топли дни, особено около Нова година.

Двустаен апартамент в Младост 2 е получил за декември 2009 г. сметка за 135 лв. при 137 лв. през декември 2008 г. В блок от кв. Разсадника 17 апартамента ще плащат по-малко сега в сравнение с преди година. 9 жилища обаче ще плащат повече.

Декемврийските сметки за парно за последния месец на 2009 г. са сходни с тези през декември 2008 г. Разликата е плюс- минус 20%, показа сравнение, направено от "24 часа". Фактури вече пристигнаха по интернет и в касите на топлофикация.

Официални данни за разликата в сумите няма, тъй като столичната топлофикация не пожела да се ангажира с цифри - намалението на сметките не било за всички.

Някъде имало и увеличение, казаха оттам.

„Труд": От 15 февруари наши в странство остават без BG паспорти

Българите в чужбина няма да могат да подават документи за задграничен паспорт от 15 февруари 2010 г., съобщи МВнР. Това се налага поради въвеждането на биометричните лични документи от 29 март 2010 г. От тази дата дипломатическите ни представителства ще приемат заявления за биометрични паспорти, но само в 39 места по света, където има оборудвани гишета.

От 15 февруари българин, който има нужда от нов паспорт, ще трябва да си дойде с пасаван. След 29 март по този начин ще са принудени да постъпват и всички нашенци извън територията на ЕС, които не могат да пътуват до дома само с лична карта.

 

 „Стандарт": Рамбо срещу мафията

Държавата е готова да хвърли армията срещу бандитите. Родните рейнджъри вече ще се включват в най-тежките операции на МВР. Ако се наложи, в спецакциите ще участват и бойните машини и вертолети на войската. Идеите бяха обсъждани на армейски форум, който бе открит от премиера Бойко Борисов.

"Разполагаме с бойци, които имат опит от мисии в Ирак и Афганистан. Щом са се справили с талибани и терористи, мафиотите няма да им се опрат", коментираха пред "Стандарт" висши военни. МВР да ползва спътниково наблюдение на армейското разузнаване срещу магистрални обири, гласи друга идея.

Освен срещу бандитите войската ще се включи и в опазването на земеделската продукция. Сега апаши обират реколтата на цели села.

„Стандарт": Пращат Плугчиева вице в ЕБВР

Премиерът Бойко Борисов даде рамо на червената депутатка Меглена Плугчиева. Дамата кандидатства за вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон. "С това дадох пример на опонентите си, няма да им казвам имената, защото ще използвам епитети и после ще ме съдят или ще кажат, че ги обиждам", заяви в коментар премиерът Борисов. Той уточни, че когато има българска кандидатура, независимо дали е от социалистическата партия или либерали, или ДПС, правителството ще застава зад нея. "Ще ги подкрепяме и ще се държим като българи", подчерта министър-председателят. Той припомни, че правителството му подкрепи кандидатурите на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО и на Ирина Бокова - за шеф на ЮНЕСКО. Борисов призова да се направи сравнение с поведението на БСП към Румяна Желева.

По-късно вицепремиерът Цветан Цветанов уточни, че изслушването на Меглена Плугчиева за вицепрезидент на ЕБВР е било във вторник в Лондон. Експерти припомниха, че бордът на директорите предстои да вземе решение по кандидатурите.

Такава позиция на премиера Борисов и вицепремиера Цветанов е некоректна, заяви за "Стандарт" секретарят на БСП Антон Кутев. Той обясни, че в случая Плугчиева изпраща своите документи и се явява на събеседване, но не е номинация от страна на партия. Социалисти припомниха, че бившият вицепремиер в кабинета на Сергей Станишев бе единственият депутат от опозицията, който подкрепи създаването на кабинета на Бойко Борисов.

Експремиерът извика Плугчиева в последната година от управлението си и я направи свое вице, която да отговаря за еврофондовете. Немската възпитаничка координираше движението на проектите по различните ведомства.

„Монитор": Три смени в кабинета "Борисов"

Три смени ще бъдат направени в кабинета "Борисов" след оттеглянето на Румяна Желева от поста външен министър. Шест месеца след началото на мандата на сегашното правителство ще има разместване на кадри в две министерства. Сегашният шеф на отбраната Николай Младенов ще седне в креслото на дипломат №1, а заместникът му ген. Аню Ангелов ще наследи началническия пост във военното ведомство. Икономистът Илиян Михов ще влезе в екипа на Борисов със задачата да контролира икономиката и балансираното харчене на бюджета. За него може да бъде разкрит трети вицепремиерски пост или той да бъде назначен като съветник на министър-председателя. Смените в кабинета ще бъдат внесени за обсъждане и гласуване в парламента през следващата седмица, обяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на правителството вчера.

„Монитор": Снегът взе жертви

Снегът взе и първите си две жертви у нас вчера. Труп на 60-годишен мъж беше изровен на пътя между Вълчи дол и село Искър. Човекът закъсал в преспите с колата си. След като не успял да преодолее виелицата и снега, той тръгнал пеш от село Искър в посока Вълчи дол. По пътя обаче бил застигнат от бялата смърт, а вчера трупът му бе изровен и разпознат от близките. Водач на снегорин загина под гумите на тежката машина, докато отстранявал повреда По данни от полицията трагичният инцидент се е случил завчера по обяд към 11,50 ч. на около километър и половина след разклона за рудник "Звездел".

„Монитор": Разбиха педофилска група

Мощна педофилска група, изнасилвала 11-годишни деца и записвала гнусните оргии, беше задържана вчера сутринта. Маниаците набирали жертвите си от сайтове за запознанства в интернет. Под предлог че организират купони с красиви девойки, престъпниците примамвали жертвите в суперлуксозни апартаменти и вила, наети под наем в София, съобщиха от МВР. По време на забавленията децата били черпени с отлежали уискита и марихуана. След опияняването на малките гости започвали оргиите. Повечето извращения са записвани с уебкамера, а жертвите в последствие били изнудвани да мълчат и да водят свои съученици на купоните, защото в противен случай клипчетата ще се появят в интернет.

„Сега": Крахът на Румяна Желева доведе до спешен ремонт на кабинета

Часове след като отсече, че няма да сменя министри, премиерът Бойко Борисов прие оставката на дипломат №1 Румяна Желева и така стартира първият сериозен ремонт на кабинета. Външен министър ще стане досегашният шеф на Министерството на отбраната Николай Младенов, а на негово място ще бъде издигнат заместникът му ген. Аню Ангелов. Изненадващо Борисов обяви, че ще привлече в кабинета и макроикономиста Илиян Михов, чийто пост още не е уточнен.

Това е вторият ремонт на правителството - през ноември просветният министър Йорданка Фандъкова бе номинирана и избрана за кмет на София.

 

„Дума": Военните стават пъдари

Военни да охраняват реколтата, предложи вчера министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът направи изявлението си по време на конференция на началника на отбраната и дори се позова на съгласието на министъра на отбраната Николай Младенов. От обясненията на Борисов стана ясно, че професионалната армия и военната полиция ще помагат на МВР да опази реколтата от бандити, когато на полицията не й достигат ресурси.

Военният министър се съгласи принципно с премиера, като коментира, че целта на операцията била да се премахнат страховете на селяните, че когато прибират реколтата "разни бандити" няма да им отнемат труда. Все пак Николай Младенов посочи, че идеята била "в зародиш" и трябвало да бъде разработена.

Междувременно вчера парламентът прие окончателно поправките в Закона за отбраната и въоръжените сили. С приетите текстове на управляващите от закона отпадна цял раздел, който уреждаше социалните ангажименти на министерството на отбраната към служещите.

„Дневник": Две ясни смени и една голяма неизвестна

Илиян Михов се връща в България като вицепремиер. Но без ресор. Няма да е вице, ще е министър, Борисов ясно го каза. Няма как да стане министър, няма и министерство. Няма да е нито министър, нито пък вицепремиер, идва като съветник на премиера, при това висш.

Тълкуванията на високопоставени политици от ГЕРБ, които продължиха да се разминават докъсно вечерта, бяха предизвикани от новината, съобщена от премиера Бойко Борисов, че е получил съгласието на професора по макроикономика и иконометрия в INSEAD Илиян Михов да се върне в България и да се присъедини към икономическия му екип.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини