На 31 август 1997 г. при автомобилна катастрофа в Париж загива принцеса Даяна

На 31 август 1997 г.  при автомобилна катастрофа в Париж (Франция) загива принцеса Даяна. При тежкия инцидент загиват също спътникът ѝ Доди ал Файед и шофьорът на колата Анри Пол. Жив остава само телохранителят на принцесата Тревър Рийс-Джоунс. Даяна е погребана на 6 септември 1997 в Олторп (Великобритания) в  имението на семейство Спенсър, на малко островче сред езерото в парка. Принцесата на Уелс  Даяна (Даяна Франсис Маунтбатън-Уиндзор), по баща графиня Спенсър, е съпруга на тогавашния британски престолонаследник принц Чарлз от 1981 г. до 1996 г.  Двамата се венчават на 29 юли 1981 г. в катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон. От 9 декември 1992 г. официално са разделени,  а на 28 август 1996 г. бракът им официално е разтрогнат.

В бюлетина на БТА „Международна информация“ четем за катастрофата:

Париж, 31 август 1997 г.  /БТА/ Бившата съпруга на британския престолонаследник лейди Даяна претърпя тежка автомобилна катастрофа в Париж. Даяна е сериозно ранена.  Пътуващият с нея Доди ал Файед и още един човек, чиято самоличност засега не е известна са загинали при катастрофата.    

***

Париж, 31 август 1997 г. /БТА/  Двама убити и двама тежко ранени - това е окончателната равносметка след автомобилната катастрофа, която претърпя тази нощ в Париж принцеса Даяна.  Загинали са нейният последен приятел Доди ал Файед и шофьорът на колата, а бившата съпруга на британския престолонаследник и телохранителят й са тежко ранени, предадоха западните осведомителни агенции.
Кървавият инцидент е станал в един тунел край река Сена, когато автомобилът на лейди Даяна се е движел с висока скорост,  за да се изплъзне от папараци, преследващи го с мотоциклети.
Самите фотографи, чийто брой не се уточнява не са били ранени.
Принцесата има черепна травма, фрактура на едната ръка и сериозни рани по бедрата.  Лекарите окачествяват състоянието й като много тежко.  В реанимационното отделение на парижката болница „Питие-Салпетриер“ тя е била посетена от френския министър на вътрешните работи Жан-Пиер Шевенман, префекта на Парижката полиция Филип Масони, както и от британския генерален консул в Париж и дипломати от британското посолство.
Малко след катастрофата полицията е арестувала петима фотографи, които преследвали колата с принцесата и нейните  придружители.  Единият от папараците е бил линчуван от минувачите, станали свидетели на катастрофата, но се отървал само с големия пердах и уплаха.
Според първите информации от достоверен източник, на които се позовава агенция Франс прес, автомобилът „Мерцедес 600“, с който са пътували Даяна и Доди, се е движел с голяма скорост, преследван от мотоциклетите на папараците, и се е блъснал в един от подпорните стълбове в тунела под моста „Алма“, след това излетял към отсрещната стена на тунела и след сбълскването с нея експлодирал.  Челният удар е бил толкова силен, че радиаторът на колата се е оказал в краката на телохранителя, седящ на предната седалка.  Даяна и Доди пътували на задната седалка.

***

Атланта, 31 август 1997 г./БТА/ Принцеса Даяна е починала след автомобилната катастрофа в Париж, съобщи току-що телекомпанията Си Ен Ен.

***

Париж, 31 август 1997 г. /БТА/ Принцеса Даяна е починала вследствие на белодробен кръвоизлив, предаде АФП, цитирайки д-р Брюно Риу от хирургическия екип , който е оперирал лейди Даяна. За да облекчат положението на тежко ранената, лекарите извършили трахеотомия и тогава разбрали, че тя е получила белодробен кръвоизлиз поради спукване на коронарната артерия.

***

Лондон, 31 август 1997 г. /БТА/ Британската кралица Елизабет Втора и престолонаследникът принц Чарлз заявяват в публикувано комюнике, че са „дълбоко потресени и сломени“ от новината за смъртта на лейди Даяна, предадоха западните осведомителни агенции.  Принцовете Уилям и  Хари, които прекарват своята ваканция заедно с баща си в замъка „Балморал“, Шотландия, са били информирани за смъртта на майка си веднага след официалното потвърждение.  След прочитането на комюникето на кралския двор телевизия Би Би Си предаде изпълнение на националния химн и излъчи картина с британското знаме, свалено наполовина в знак на траур. Американският президент Бил Клинтън, който веднага е бил осведомен за трагичния инцидент, изразил дълбока покруса от тежката загуба.  Той изказал съболезнования на семейството на принцесата и особено на нейните деца.
Междувременно стана известно, че лекарите са се борили за живота на лейди Даяна в продължение на няколко часа.  Само сърдечният масаж е продължил два часа, предаде АФП. Когато установили спукването на белодробната артерия, професорите Филип Пави и Брюно Риу успели да ограничат поражението, след което започнали сърдечния масаж, но усилията останали напразни и в 04.00 ч.  местно време принцесата издъхнала.

 ***

Париж, 31 август 1997 г. /БТА/ Катастрофата в Париж, при която тази сутрин загина уелската принцеса Даяна, станала на път от хотел „Риц“ за дома на нейния спътник египетския милиардер Доди ал Файед. Това беше съобщено от източници в префектурата на парижката полиция, която разследва случая.
Преди да пристигне в Париж, лейди Даяна прекарала няколко дни в семейната вила на Ал Файед на френския Лазурен бряг.
Почивката й преминала под непрекъснатото наблюдение на фотографи, търсещи сензации - така наречените папараци, които следяха внимателно развитието на отношенията между лейди Ди и едрия бизнесмен Доди ал Файед, 42-годишния син на египетския  милиардер Мохамед ал Файед, собственик на известната верига универсални магазини „Хародс“ във Великобритания.
Във френската столица принцеса Даяна и нейният приятел пристигнали в събота следобед. След кратък престой в хотел „Риц“, чийто собственик е Мохамед ал Файед, те сменили автомобила си с по-мощен и се отправили към престижния столичен 16-ти район, където египетският милиардер има собствен дом.
Катастрофата стана в тунела под моста „Алма“ на Сена почти в самия център на Париж. По предварителни данни на полицията „Мерцедес 600“, каран от шофьор от хотел „Риц“, се врязал с много  висока скорост в една от преградите, разделящи двете платна в тесния тунел. От силния удар колата отскочила и се блъснала в срещуположната стена, след което застанала напряко на тунела. Доди ал Файед и шофьорът загинали на място, лейди Даяна и нейният телохранител били ранени тежко.
Френската полиция започна незабавно разследване под непосредствения контрол на вътрешния министър Жан-Пиер Шевенман и префекта на парижката полиция Филип Масони. Задържани са за разпит седмината свидетели на трагедията - фотографи, които преследвали с мотоциклети колата на принцеса Даяна. В полицията не изключват възможността именно действията на папараците да са станали причина за катастрофата.
Според изявления на вътрешния министър Шевенман шофьорът „изгубил контрол върху автомобила, който се движел с висока скорост“, за да избяга от преследващите го фотографи.
В разпространено тази сутрин официално медицинско заключение за причините за смъртта на Уелската принцеса се посочва, че миналата нощ тя е станала жертва на автокатастрофа в резултат на движение с голяма скорост. Пристигналият незабавно на мястото екип на бърза помощ извършил първоначална реанимация на пострадалата. В болницата „Питие салпетриер“ лекарите установили „остър белодробен хеморагичен шок“, последван „от бързо спиране на сърцето“. Извършената спешна трахеотомия показала разкъсване на лявата белодробна артерия.      В документа, подписан от професор Брюно Руи и Филип Пави, се отбелязва, че „въпреки затварянето на раната и извършения отначало външен и след това вътрешен сърдечен масаж в продължение на два часа, кръвообращението не било възстановено и  смъртта настъпила в 04,00 часа“.

***

Светът възприема с дълбока скръб трагичната гибел на принцеса Даяна

Париж, 31 август 1997 г. /БТА/ Смъртта на принцеса Даяна и на нейния приятел Доди ал Файед при автокатастрофа рано тази сутрин в Париж предизвика отзвук в цял свят.
Британският премиер Тони Блеър заяви, че е „напълно съсипан“ от трагичната вест. „Цялата наша страна, всички преживяхме истински шок и скърбим дъблоко. Даяна беше прекрасна личност, сърдечна, изпълнена със съчувствие, обичана не само във Великобритания, но и в цял свят“, каза Блеър.
Междувременно стотици англичани, събудени от трагичното съобщение, започнаха да се стичат към кралската резиденция в Лондон - Бъкингамския дворец. Желязната ограда на двореца вече е покрита с хиляди букети цветя.
„Днес ни обединява чувството на скръб и мъка от загубата, заяви представител на британското Министерство на външните работи. Жива, сърдечна и толкова женствена, Даяна беше символ на съвременната епоха, към нея бяха обърнали погледи милиони хора“.
„Потресен съм от загубата на принцеса Даяна, заяви днес в Манила британският външен министър Робин Кук, който е на обиколка в Югоизточна Азия.
С дълбока скръб приеха известието за гибелта на уелската принцеса американският президент Бил Клинтън и неговата съпруга Хилари. В декларация, разпространена от Белия дом от остров Мартас Винярд, където президентската двойка е на почивка, се посочва, че те са познавали лично принцеса Даяна е се отнасяли към нея с искрена обич. „Дълбоко скърбим за нея. В този момент нашите мисли и молитви са с нейните роднини, близки и приятели и на първо място с двамата й синове“, се казва в декларацията.
С гибелта на принцеса Даяна светът изгуби свой посланик на добра воля, заяви официаленият представител на генералния секретар на ООН Фред Екхард.
В Париж френският президент Жак Ширак изрази „дълбоката си скръб. „Тя беше съвременна млада жена, сърдечна, жизнена и щедра. Трагичната й смърт ще бъде възприета с болка от всички, защото тя беше широко известна фигура“, подчерта Ширак.
Съпругата на президента Бернадет Ширак и премиерът Лионел Жоспен се поклониха днес пред тялото на принцеса Даяна в болницата „Питие салпетриер“. Жоспен пристигна тази сутрин в Париж от Ла Рошел, където присъства на конференция на Социалистическата партия.
От сутринта мястото на катастрофата  в тунела Алма в Париж започна да се покрива с бели цветя.  Германският президент Роман Херцог е потресен от смъртта на принцеса Даяна, съобщи президентството в Бон. В телеграма до кралица Елизабет президентът изразява почитта си към „смелостта, личното излъчване и ангажираността на /принцеса Даяна/ с  многобройни хуманитарни дела“.
Премиерът на Италия Романо Проди изпрати телеграма до британския си колега Тони Блеър, в която изразява съболезнованията на италианското правителство към семейството на принцеса Даяна.
Холандската кралица Беатрикс изрази „дълбоката си покруса“ от смъртта на Даяна. „Мислите на кралицата са със семействата на  жертвите“, подчерта в комюнике кралицата. Съболезнования към близките на загиналите изрази също премиерът Вим Кок.
В Индия носителката на Нобелова награда за мир майка Тереза, която се срещна с принцесата през юни в Ню Йорк, отправи молитви за Даяна.
Дълбоката си скръб и съболезнования към близките на принцеса Даяна изразиха също правителствата на Израел, Нова Зеландия, Австралия, Пакистан, Непал.
Кралят на Камбоджа Нородом Синаук отправи своите „дълбоки съболезнования“ на британското кралско семейство.
Паметта на принцеса Даяна беше почетена с едноминутно  мълчание днес при откриването на последния ден от световното първенство по колоездене на писта в Австралия.

***

Лондон, 31 август 1997 г. /БТА/ Британският печат отделя челно място на трагичната гибел миналата нощ на принцеса Даяна при автомобилна катастрофа в Париж.
Повечето неделни вестници, изненадани от събитието, посвещава на Даяна само първите си страница, на които поместват големи снимки на принцесата и на нейния спътник Доди ал Файед, също загинал при инцидента.
Под заглавие „Последно действие от гръцка трагедия“ „Сънди таймс“ проследява бурния живот на 36-годишната принцеса. „Тя стана най-фотографираната жена в света, спечелила си възхищението на милиони“, пише седмичникът.
„Сънди телеграф“ обвинява папараците, че са станали причина за катастрофата. „Към ужаса от инцидента се прибавя възмущението, което предизвикват обстоятелствата около катастрофата“, отбелязва вестникът, като уточнява, че тя е станала в резултат на „надбягване при висока скорост с папараците“.
„Сънди Мирър“, който използва разточително снимки на папараците, постоянно по стъпките на Даяна, не споменава факта, че фотографи са преследвали колата на принцесата в момента на злополуката, но напомня гордо, че той е публикувал първи снимките на Доди ал Файед с Даяна.

***

 Лондон, 1 септември 1997 г. /БТА/ „Лека нощ скъпа принцесо, ние никога няма да те забравим. Подобно на свещ, изложена на вятъра ще спре да гори един толкова ярък пламък." С тези думи на първата си страница един от най-популярните английски вестници „Сън“ се прощава днес с принцесата на Уелс лейди Даяна.

***

 Париж, 1 септември 1997 г. /БТА/ Полицията е конфискувала 20 филма от фотографите, които преследвали автомобила на лейди Даяна и ги е проявила, за да търси подробности за причините на катастрофата в тунела под моста Алма в Париж, съобщиха, полицейски източници, пожелали да останат анонимни.  През целия вчерашен ден задържаните папараци са били разпитвани.  Следователите имат право да ги държат в ареста 48 часа, без да има официално отправено обвинение срещу тях.
Адвокат на египетският милиардер Мохамед Ал Файед – бащата на загиналия заедно с Даяна неин приятел Доди Ал Файед заяви в Париж, че веднага след започване на официалното съдебно следствие, ще предяви граждански иск. Той не уточни обекта на иска, но отправи остри нападки срещу фотографите, които през последните дни непрекъснато преследвали известната двойка. Междувременно служител на парижкия хотел „Риц“, откъдето Даяна и Доди са тръгнали снощи с мощен мерцедес, заяви, че колата е била управлявана от втория по значение човек от охраната на хотела, който не бил професионален шофьор. Според служителя на хотела, водачът на автомобила, когото обикновено наричали мосю Пол, не е могъл да овладее мощната кола при високата скорост, с която е карал.

***

Британските кралски особи заживяват без перлата Даяна

Лондон, 1 септември 1997 г. /Джил Сарджънт от Ройтер/ Тя беше перлата в короната на Британската кралска фамилия, но критиците ѝ я бяха обявили за заплаха за монархията. Преди 16 години, докато вървеше към олтара под ръка с престолонаследника принц Чарлз, скромната Даяна завладя сърцата на британците и оттогава съдбата на 1000-годишната британска монархия неизбежно се свързва с тази жена, обречена никога да не стане кралица.
Сега, след ненадейната ѝ смърт при катастрофа, кралското семейство ще трябва да се научи да се оправя без суперзвездата, която някога му обеща да го въведе безпроблемно в 21 век, но която напоследък като че ли застрашаваше самото му оцеляване.
Кралските коментатори твърдят, че все още е твърде рано да се оцени въздействието, което нейната смърт ще окаже на бъдещето на монархията.
След развода ѝ с Чарлз преди 12 месеца, я смятаха за „полуотделен“ член на кралското семейство, но не можеха съвсем да я пренебрегнат, защото беше майка на бъдещия крал.
Психолози твърдят, че сега нацията ще бъде обхваната от чувство на гняв, загуба и вина, като не се знае какво ще означава това за монархията.
„Даяна не беше просто национална икона, красивата принцеса от приказките. Ние виждахме в нея човек, който много прилича на нас“, каза психологът от Манчестърския университет Кари Купър. „Тя беше не само състрадателна, но и уязвима като човек, който има нужда от любов.  Тя не криеше своята слабост, а такива сме всички ние“, добави Купър.
След като преживя едно десетилетие, в което приказни бракове се разпадаха, разяждани от скандали и изневяра, а проучванията на общественото мнение сочеха растяща подкрепа за републиканската идея, Уиндзорската династия изглежда започва да възстановява реда. Година след горчивината около развода на Даяна и Чарлз, кралица Елизабет и принц Филип празнуваха годишнината на своята златна сватба и цялата страна отново ликуваше, макар и в по-приглушена атмосфера.
Правеха се планове да се намали бюджетът по поддръжката на кралските дворци, да се осъвременят старите закони, според които тронът се наследява с предимство от мъжките наследници, и да се подобри значително имиджът на Чарлз.
Според едно проучване на общественото мнение от миналия месец подкрепата за монархията е спаднала под 50 процента за пръв път в историята.
Но кралица Елизабет, вече на 71 години, запази уважението на народа и дори Чарлз, на когото гледаха като на негодник, разбил сърцето на Даяна заради друга жена, започна да си възвръща приятелите. Въпреки това всички очи бяха приковани в Даяна, която макар и лишена от титлата си Нейно Кралско Височество, умря както бе живяла - преследвана от фотографите, които тя ту ухажваше, ту критикуваше.
През първите години от брака й вниманието на медиите беше приветствано от кралското семейство, което отвори вратите на двореца за медиите в опит да поддържа образа на щастливото семейство, не само уважавано, но и обичано от своите поданици.
Прозвището „Света Ди“, което Даяна си спечели заради състраданието си към жертвите на СПИН, бездомните и болните, се отрази благоприятно върху цялото богато и привилегировано семейство като цяло.
Но когато митът за приказния й брак с Чарлз бе разрушен, до голяма степен от самата Даяна, образът на кралското семейство понесе удар, от който още не се е възстановил напълно.
През 1995 г. в драматично интервю, дадено без съгласието на Бъкингамския дворец, Даяна обяви кралското семейство за враг, който виждал заплаха в естествената й топлота и лекота в общуването с хората. В един от най-страшните за монархията епизоди Даяна изрази съмнение, че Чарлз е готов и подходящ да стане крал и се зарече, че няма да отстъпи без бой. „Ще се боря до края."
Непостоянна и непредсказуема, тя ядоса управляващите, като тръгна да се меси в политиката с борбата си срещу пехотните мини. А през последните два месеца тя забрави предпазливостта и започна романтична връзка с родения в Египет плейбой Доди ал Файед, чийто могъщ баща Мохамед - собственик на лондонския магазин „Хародс“ - не се ползва със симпатиите на британците заради това, че е плащал на политици да представляват интересите му в парламента.
Връзката й с ал Файед, който също загина в катастрофата в Париж, изглеждаше някак недостойна за една принцеса, била тя и „полуотделен“ член на кралското семейство.
След смъртта на Даяна медиите по всяка вероятност ще насочат вниманието си към двамата й сина и престолонаследници - Уилям и Хари, - а също и към Чарлз.
Неговата връзка с голямата му любов Камила Паркър-Боулс сега ще се превърне в хита на кралските новини във Великобритания.
Но чувството за обща загуба се съдържа изцяло в една бележка, оставена на килима от цветя пред Кенсингтънския дворец, където живееше Даяна:  „Нацията загуби перла, по-ценна от цялата империя."

На 6 септември 1997 г.  след церемонията в Уестминстърското абатство, когато е отслужена заупокойна меса за принцеса Даяна, ковчегът с тялото на принцесата е отправен към имението на дедите й на 120 км североизточно от Лондон.  На погребението Елтън Джон, един от любимите певци на принцесата, изпълнява песента  „Свещичка на вятъра“, написана в памет на Мерилин Монро 33 години по-рано, но специално заради принцеса Даяна е променен текстът. Вместо „Сбогом Норма Джейн“ Елтън Джон пее „Сбогом роза на Англия, ти ще останеш завинаги в нашите сърца“. По протежение на пътя стотици хиляди хора изпращат принцеда Даяна в последното й пътуване до дома.

В бюлетина „Международна информация“ на БТА четем:

 Лондон, 6 септември 1997 г. /БТА/ Заупокойната меса за принцеса Даяна започна в Уестминстърското абатство в присъствието на около 2000 поканени. Знамето на Обединеното кралство над Бъкингамския дворец бе свалено наполовина в памет на Даяна, в момента, когато кралицата излезе от двореца и се отправи към Уестминстърското абатство.Насъбралите се хора приветстваха този небивал жест, с който се отбелязва „уникален случай“, както подчерта представител на двореца.
Първоначално от двореца бяха отказали да свалят знамето, тъй като то символизира монархията като институция, но след това отстъпиха пред исканията на обществеността.  Знамето ще остане наполовина спуснато до полунощ.

***

Лондон, 6 септември 1997 г. /БТА/ В 14:05 ч.  цяла Великобритания замря в минута мълчание в памет на Уелската принцеса.  „Сбогом, английска роза, прощавай,  любов наша“ - тези думи от песента „Свещичка на вятъра“, изпята от Елтън Джон в Уестминстърското абатство, са най-точният израз на чувствата на милиони британци, пише „Ройтер“.
Децата на Даяна - принцовете Уилям и Хари, не издържаха и се разплакаха, докато Елтън Джон пееше за радостта, дарена от майка им.  „Даяна нямаше нужда от кралска титла, за да омагьосва сърцата“, каза брат й Чарлс Спенсър и се зарече да не позволи принцовете Уилям и Хари да страдат като нея.  Той отново отправи упреци към медиите за отношението им към лейди Даяна. С „Почивай в мир, амин“ Кентърбърийският архиепископ приключи траурната меса, на която присъстваха стотици световноизвестни личности - Тони Блеър, Маргарет Тачър, Хилъри Клинтън, Бернадет Ширак, Хенри Кисинджър, Лучано Павароти, Джордж Майкъл, Том Круз и Никол Кидмън и още стотици политици, актьори и други.
След церемонията в Уестминстърското абатство ковчегът с тялото на принцеса Даяна бе отправен към имението на дедите й на 120 км североизточно от Лондон.  По протежение на пътя се бяха струпали стотици хиляди хора, за да изпратят лейди Ди в последното й пътуване до дома.  Колата с тялото на Даяна премина бавно по Парк Лейн под прозорците на Доди Ал Файед, приятеля на принцесата, който почина до нея в трагичната нощ.
Хората хвърляха цветя към колата.  На излизане от Лондон движещите се пред нея мотоциклетисти трябваше да проправят път в насъбралото се огромно множество. След обяд принцеса Даяна ще бъде погребана в присъствието на близките си и кралското семейство на малко островче сред езерото в парка на семейство Спенсър.  Мястото ще бъде отворено за посещения само няколко седмици през годината.

***

Принцеса Даяна бе погребана в родното си имение

Лондон, 6 септември 1997 г. /БТА/ Тялото на Даяна, принцеса на Уелс, бе положено в гроба днес следобед в нейното родно имение.  Даяна бе погребана на малък остров сред Овалното езеро в парка на родовото имение на Спенсър, „Олторп хауз“, на 130 километра северно от Лондон.
На закритата за обществеността и медиите церемония присъстваха само най-близки роднини на покойната.  Според първоначалните планове на последното сбогуване с Даяна трябваше да присъстват само 10 души:  двете й деца, бившият й съпруг, брат й и майка й, двете й сестри със съпрузите си и икономът на Даяна.
По разкази на близки на Даяна тя винаги е обожавала острова, на който сега ще спи вечен сън.  Даяна и брат й прекарвали часове край Овалното езеро и на острова.  Всичко посадено на него е практически дело на семейство Спенсър.
Още от 1830 г. на острова били докарвани фиданки на най-редки видове - китайски къб и японски брези.  Години по-късно самата принцеса и нейните синове засадили на острова двайсетина млади дръвчета.  Именно в подножието им, в парка, наречен от Спенсърови „Градината на насладите“, бе изкопан гробът на Даяна. Миналата нощ той бе осветен.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини