Димо Гяуров: Русия има сериозно превъзходство в Черно море

Турция в момента е основен фактор в региона, от една страна защото разполага с действителни военни възможности в Черно море. Самата Турция има желание и играе съществена роля в процесите, свързани с войната в Украйна и кризата в Черно море. Това коментира в "Денят започва' Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

По думите му през последните години НАТО е подценило важността на Черно море и не е компенсирано руското присъствие. Сега Русия има сериозно превъзходство в Черно море, заяви Гяуров.

От началото на войната в Украйна Турция ограничава възможността натовски кораби да присъстват в Черно море. Това прави ситуацията неравнопоставена в полза на Русия.

България и Румъния, въпреки че притежават някакъв морски флот, той не е боен, по-скоро е патрулен. Възможно е да бъдат предприети мерки, водят се разговори от страна на Украйна за създаването на коридор, различен от досега съществуващия и базиран на териториалните води на Румъния, България и Турция, каза Гяуров.

По думите му НАТО може да присъства в региона и да осъществява контрол не толкова чрез флот, колкото чрез въздушни средства.

Гяуров изрази увереност, че Русия не би си позволила директен конфликт с НАТО.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини