Германският финансов министър пристигна в Киев

Германският финансов министър Кристиан Линднер пристигна в Киев за политически разговори. Това е първото му посещение в Украйна от началото на руското нахлуване, предаде ДПА.

Линднер пристигна в Киев тази сутрин с влак.

Украйна настоява германското правителство да подпомогне отбраната ѝ срещу започналата преди повече от 17 месеца руска инвазия, като предостави на Киев крилати ракети „Таурус“.

Вчера германският канцлер Олаф Шолц не пое ангажимент за предоставяне на още военна подкрепа на Киев, предаде ДПА, като призова за още международни преговори за намиране на изход от войната в Украйна

Преговорите за Украйна от миналата седмица, домакин на които бе Саудитска Арабия, бяха "много важни", но "бяха, за съжаление, само началото", каза Шолц в ежегодното си лятно интервю за германската телевизия ZDF, излъчено в неделя. Канцлерът оцени като особено важно участието на Китай. Китай, който вероятно е най-големият международен партньор на Русия, пропусна предишната международна среща, която се състоя през юни в Копенхаген.

"Ето защо има смисъл да се продължат преговорите. Защото те увеличават по-конкретно натиска върху Русия да осъзнае, че е тръгнала по грешен път и трябва да изтегли войските си, да улесни постигането на мир", заяви Шолц.

В интервюто Шолц бе попитан дали Берлин ще се съгласи да снабди Киев с крилати ракети "Таурус", за да се отбранява срещу Русия. Но Шолц, по типичния за него начин, не пое такъв ангажимент. Той отговори, че както в миналото, правителството му ще разгледа всяко отделно искане и ще прецени кое е възможно, кое има смисъл и какъв ще е приносът на Германия.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини