Зеленски: Русия ще получи заслуженото за Донецк

Приключиха спасителните операции в Покровск, Донецка област след вчерашния ракетен удар на руските терористи. Девет души са убити. Моите съболезнования на семействата и приятелите. 

Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в нощното си видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

Ранени са 82 души. На всички се оказва необходимото съдействие. Сред ранените има две деца, момчета, едното от които е в тежко състояние. Той се казва Микита, той е само на 11 години, ученик е в 6 клас. Пожелавам бързо възстановяване на всички пострадали от това поредно руско зверство.

Имаше няколко ракетни удара. Вторият удар се случи, когато започна спасителната операция. Това е умишлено решение на терористите да причинят най-голяма болка и щети. Русия ще носи максимална отговорност за това - както и да се развият събитията, присъди срещу терористите трябва да има, закани се държавният глава.

Както обичайно, президентът направи кратък преглед и на основните си контакти с чуждестранни лидери през деня. 

Днес разговарях с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и ключовият въпрос в нашия разговор беше защитата на хората, защитата от руските окупатори. Обсъдихме подробно как да подсилим нашите воини на фронтовата линия и да осигурим по-голяма сигурност на нашите градове и села, на цялата ни земя. Подготвяме нови пакети за отбрана и съм благодарен на Марк лично и на всички в Холандия - на всички, които застават зад Украйна. Готвим се да модернизираме авиацията си с модерни самолети и именно Холандия може да стане лидер по въпроса с F-16 за Украйна. Важно е, че Нидерландия се присъедини към декларацията на Г-7 за гаранциите за сигурност на нашата страна и обсъдихме как тези гаранции могат да бъдат конкретизирани на двустранно ниво. Освен това поканих Марк, г-н министър-председател, да участва в срещата на върха на Кримската платформа на ниво лидери, която ще се проведе на 23 август.

Днес проведох среща относно съдържанието на нашата политика за връщане, по-специално по отношение на Крим и неговата реинтеграция. Очевидно е, че след освобождаването на Крим от окупацията там ще се върнат икономическите възможности, личната сигурност на хората и чувството за истинска свобода, което не е имало от 2014 г. насам. Но всичко това не трябва да бъде просто абстрактно - всеки детайл от деокупацията на Крим трябва да има конкретно значение. Как точно се връща нормалният живот. Какво точно означава това за Крим и за целия ни народ. Това трябва да е ясно на всички. Стъпка по стъпка правим деокупацията на Крим все по-постижима и добре обмислена.

Зеленски обърна внимание и на актуални вътрешни въпроси. 

Днес проведох и среща за новия учебен сезон - скоро ще дойде 1 септември. Родители и учители имат въпроси. Има различни защитни и подготвителни нюанси. На срещата присъстваха министър-председателят Денис Шмихал, вицепремиерът Михайло Федоров, министърът на вътрешните работи Игор Клименко, министърът на образованието и науката Оксен Лисовий и бяха представени техните планове. Съдържанието е очевидно: подготовка на подслони, осигуряване на учебници, финансови и организационни ресурси, които са необходими и с които държавата може да помогне. Правителствени служители скоро ще представят съответните подробности.

Винаги трябва да има резултат за Украйна. Всеки ден на фронта и в тила... Всеки такъв ден - с резултати - приближава нашата победа. Като днес - с правоприлагащ резултат за Украйна. За почистването на Украйна. Всички знаем, че нашата държава трябва да се промени, трябва да претърпи трансформация. Това означава, че онези, които работят за собствената си полза, а не за Украйна, няма да бъдат на държавни длъжности или депутати на Украйна. Всеки такъв търговец поне ще бъде съден, каза още той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини