Службата за сигурност на Украйна пое отговорност за експлозията на Кримския мост миналата година

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) пое за първи път отговорността за саботажа, който през октомври миналата година нанесе сериозни щети на моста, който свързва окупирания полуостров Крим с Русия, съобщи Ройтерс.

Василий Малюк, ръководител на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), заяви, че неговата агенция стои зад атаката, в коментар, показан по телевизията, докато представяше възпоменателна пощенска марка, посветена на военните операции на специалните сили.

"Имаше много различни операции, специални операции. За някои от тях ще можем да говорим публично и на глас след победата, за други изобщо няма да говорим", каза Малюк. "Това е една от нашите акции, а именно унищожаването на Кримския мост на 8 октомври миналата година".

Мостът беше сериозно повреден през октомври при мощен взрив, като руските власти заявиха, че експлозията е причинена от камион, който се е взривил, докато е преминавал по моста, при което са загинали трима души.

Този месец мостът беше засегнат от нова атака, но Малюк не спомена кой стои зад нея. 19-километровият Кримски мост над Керченския проток е единствената пряка връзка между транспортната мрежа на Русия и Кримския полуостров, който Москва анексира от Украйна и окупира през 2014 г.

Мостът е важен проект на руския президент Владимир Путин, който го откри тържествено, като премина по него с камион през 2018 г. Той е важен маршрут за доставки. Той служи като важен маршрут за снабдяване на руските сили, след като Москва нахлува в Украйна на 24 февруари 2022 г., като изпрати сили от Крим, за да завземат части от Херсонска и Запорожка област в Южна Украйна.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини