Взривът на Кримския мост: Кой е отговорен и ще доведе ли до нов етап на войната в Украйна

Защо отново бе взривен Кримския мост? Кой е отговорен и ще доведе ли до нов етап на войната в Украйна? Тези въпроси в студиото на „Здравей, България” коментира експертът по национална сигурност професор Румен Кънчев.

„В момента текат сражения по цялата 1500-километрова фронтова линия. Тези боеве са „тихи”, те не са с големи сили. те са малки пробиви, но са настойчиви, но притискат защитата на  териториите, които Русия заграби”, подчерта той.

По думите му целта на украинската армия е да се откъсне от логистичните центрове въоръжените сили на Русия. „Крим в това отношение е ключово място. Втората цел е д а се изтощят руските сили и затова са и тези удари по цялата фронтова линия, за да се нанесе удар. Това е тактиката”, посочи Кънчев.

Според него украинската армия все още не е добре оборудвана за подобен пробив. „Имаме медна много силно укрепена отбрана в зоната на Запорожието. Там се прострелва всеки квадратен сантиметър с тежката артилерия на руснаците. Отбраната е така построена, че всяко влизане на танкова група в нея, ще бъде неуспешно. Когато имаме бронетанкова операция, тя трябва да се поддържа от авиацията. А освен това трябва да има и силна ПВО отбрана. Нито едното, нито другото е налице в украинската армия”, обясни експертът.

Той уточни, че Кримският мост е главното логистично съоръжение, което снабдява руската армия с всичко необходимо. „Путин може и да го отрича, но той каза много неща, включително, че няма да нападне Украйна. Не му вярвам особено”, категоричен е професор Кънчев.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини