Службата за сигурност на Украйна официално коментира прекъсването на Кримския мост

Службата за сигурност на Украйна заяви, че ще разкрие всички подробности за организацията на "пукота" на Кримския мост след победата.

Това се казва в коментар на представителя на СБУ Артем Дехтяренко относно инцидента на Кримския мост, предаде УНИАН. "Предвид многобройните искания от медиите относно поредния инцидент на Кримския мост, ви информираме, че Службата за сигурност на Украйна определено ще разкрие всички подробности за организацията на "пукота" след нашата Победа", каза той.

В същото време Дехтяренко подчерта, че украинската спецслужба с интерес следи как "един от символите на режима на Путин отново не издържа на военното натоварване".

Дегтяренко припомни, че в интервю ръководителят на СБУ Василий Малюк е заявил, че нормите на международното право, анализът на оперативната обстановка и традициите на войната позволяват да се пресекат логистичните пътища на врага, а Кримският мост днес е един от транспортните коридори за военни доставки за руската армия.

Взривовете на Кримския мост на 17 юли

Сутринта на 17 юли 2023 г. на Кримския мост прогърмяха нови взривове, в резултат на които според руски медии един от участъците на транспортното съоръжение е разрушен. На кадри се вижда, че най-лявата лента на пътя е "изкривена", парче от моста всъщност е "изчезнало" от взрива заедно с бетонната конструкция - няма покритие, а вместо него има дупка през която се вижда морето. Разрушенията са на 145-ата колона откъм Краснодарския край.

Движението по Кримския мост е спряно, което предизвика многокилометрови задръствания от Краснодарския край. Съобщава се за няколко загинали руснаци от Белгородска област.

Украйна не потвърждава официално участието си в последните събития в Крим. Андрей Юсов, представител на ГУР, обаче отбеляза, че поради разрушаването на част от моста руснаците ще имат проблеми с логистиката.

Има различни версии за причините за разрушението - от подкопаване до нарушаване на строителните норми при строителството му от Русия в окупирания Крим.

Някои медии, позовавайки се на анонимни източници, твърдят, че това е спецоперация на СБУ и украинския флот с помощта на дронове. В същото време от СБУ завоалирано коментираха удара на моста.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини