БСП предлага Народното събрание да одобрява всяко решение на Министерския съвет за военна, техническа, финансова и друга помощ за Украйна

От „БСП за България“ са внесли проекторешение, с което предлагат Народното събрание (НС) да одобрява всяко решение на Министерския съвет за военна, техническа, финансова и друга помощ за Украйна. Това съобщи председателят на ПГ на левицата и лидер на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента.  

Новото правителство изтегли едно предложение, което беше внесено от служебния кабинет, всички тези въпроси да минават през решение и одобрение от НС, посочи тя. Всичко, което Министерството на отбраната и МВР изчистват от складовете си, за да предоставят на Украйна, да бъде одобрено от НС, както и да бъде представен ясен времеви график кога тези стоки ще бъдат възстановени, искат социалистите. Даваме си сметка, че в момента тези бързи действия и решения за опразване на складовете на Българската армия и на МВР поставят под риск българските отбранителни способности и национална сигурност, коментира Корнелия Нинова.

По повод внесеното днес проекторешение за предоставяне на бронирани машини на Украйна, за което съобщи Ивайло Мирчев („Продължаваме промяната - Демократична България“), лидерът на БСП коментира, че не могат да оставят българското общество да се информира от отделни депутати от управляващото мнозинство, а искат прозрачност, публичност и всичко това да се обсъжда в парламента. 

Корнелия Нинова съобщи, че са внесли и проект за решение споразумението между България и Украйна за предоставяне на военнотехническа помощ отново да мине през НС и в него да бъде записано, че всяко конкретно решение на МС извън тези за складовете минава за одобрение от парламента. Времето и то много бързо доказа, че определянето ни на новата коалиция като "коалиция на войната" е било вярно, коментира тя. „Всеки ден се взимат решения, които приближават България към войната. Категорично сме против това“, каза лидерът на БСП. Виждаме, че си имат вече и твърдо мнозинство, от плаващи минаха на твърдо мнозинство, коментира тя. ГЕРБ, ДПС, СДС, ПП и ДБ са новото управляващо мнозинство, те ще си вземат каквито искат решения, дори и в разрез с националния интерес на България, но нека това да стане пред очите на всички, смята Нинова. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини