НАСА и ВВС на САЩ показаха новия Х-самолет

Изображение 1 от 3

    X-66A е първият X-самолет, създаден специално, за да помогне на САЩ да постигнат целта за нулеви емисии на парникови газове от авиацията.

    НАСА каза в прессъобщение, че X-66A може да предостави информация за ново поколение устойчиви самолети, които да се превърнат в гръбнакът на пътническия въздушен транспорт.

    "В НАСА очите ни не са фокусирани само върху звездите, но и върху небето. Новият X-самолет е плод на водещите знания на НАСА в аеронавтиката, както и в областта на климата", каза в изявлението директорът на НАСА Бил Нелсън. "X-66A ще помогне за оформянето на бъдещето на авиацията. Нова ера, в която самолетите са по-екологични, по-чисти и по-тихи."

    НАСА ще инвестира 425 милиона долара в проекта, а Boeing и неговите партньори ще допринесат с около 725 милиона долара. След 7 години трябва да бъде създаден работещ прототип. Той ще е с много дълги тънки крила, стабилизирани от диагонални подпори. Дизайнът е наречен "Transonic Truss Braced Wing".

    X-самолетите трябва да тестват нови дизайни и нови технологии, които могат да бъдат интегрирани в други самолети. Те обаче няма да имат серийни варианти и остават единствено на ниво единични бройки. Целта на X-66A е да покаже какъв е лимитът в постигането на висока икономичност и екологичност при въздушния транспорт.

    Очаква се X-66A да вдъхнови появата на нови бюджетни авиолайнери, които да бъдат произведени около средата на този век.

    Интересът на Boeing от програмата е да завоюва водеща позиция в сегмента на бюджетните полети.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини