Посрещнаха с воден салют на Летище София първия регистриран в България Боинг 747 – Freighter

С традиционен воден салют на Летище София бе посрещнат първия самолет Боинг 747 – Freighter, регистриран в България. Един от най-големите карго самолети в света ще оперира под търговската марка Compass Air Cargo. 

Преди първото си кацане в София широкофюзелажният самолет, придобил популярност в авиационните среди с прозвищата си „Джъмбо Джет“ и „Кралицата на небесата“, извърши ниско прелитане на столичния аеропорт. 

Пристигането на Боинг 747 – Freighter е част от стратегията на Compass Cargo Airlines да работи за превръщането на България в авиационен хъб в областта на товарния трафик и София да бъде преразпеделителен център на карго пратки от Северна Америка и Азия към страните в Европейския съюз и обратно, информираха от компанията.

Compass Cargo Airlines официално започва дейността си през август 2021 г. с един самолет Боинг NG 737-800 Freighter. Авиокомпанията оперира с четири самолета на оперативен лизинг тип Боинг-737 NG Freighter и обслужва дългосрочен договор с DHL за полети на къси и средни разстояния в Европейския съюз. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини