EП прие първите правила за използването на изкуствен интелект

Eвропейският парламент прие в сряда преговорната си позиция по законодателство за изкуствения интелект (ИИ) с 499 гласа "за", 28 гласа "против" и 93 гласа "въздържал се" преди преговорите с държавите членки на ЕС за окончателния вариант на закона, предаде пресслужбата на институцията.

Според съобщението "правилата ще подсигурят пълното съответствие на разработения и използван в Европа изкуствен интелект с правата и ценностите на ЕС, необходимостта от човешки надзор, безопасността, неприкосновеността на личния живот, прозрачността, недискриминацията и добрите социални и екологични условия".

Забранени практики

Правилата са ориентирани към ограничаване на рисковете и установяват задължения за доставчиците и тези, които внедряват системи с ИИ, в зависимост от нивото на риска, който ИИ може да създаде.

Следователно ще бъдат забранени системите с ИИ с неприемливо ниво на риск за безопасността на хората, като тези, използвани за социално оценяване (класифициране на хора на база на тяхното социално поведение или лични характеристики).

Членовете на ЕП разшириха списъка, за да включат забрани за натрапчиво и дискриминационно използване на ИИ, като например:

  • системи за дистанционна биометрична идентификация в обществено достъпни пространства за идентификация "в реално време" или за "последваща" (екс-пост) идентификация;
  • системи за биометрична категоризация, използващи чувствителни характеристики (например пол, раса, етническа принадлежност, гражданство, религия, политическа ориентация);
  • системи, използвани от полицията за прогнозиране на потенциални престъпления (въз основа на профилиране, местоположение или минало престъпно поведение);
  • системи за разпознаване на емоции в областта на правоприлагането, управлението на границите, на работното място и в образователните институции;
  • нецеленасочено извличане на лицеви изображения от интернет или записи от видеонаблюдение с цел създаване на бази данни за разпознаване на лица (нарушаване на правата на човека и правото на неприкосновеност на личния живот).

Високорисков изкуствен интелект

Членовете на европарламента гарантират, че класификацията на високорисковите приложения ще включва и системи с ИИ, които нанасят значителни вреди на здравето, безопасността, основните права или околната среда.

Към списъка с високорисков ИИ бяха добавени и системите с ИИ, използвани за оказване на влияние върху гласоподавателите и резултатите от изборите, както и в системите за препоръчване, използвани от платформите за социални медии (с над 45 милиона потребители).

Задължения

Доставчиците на т.нар. базови модели (foundation models) - нова и динамична тенденция в областта на ИИ - ще трябва да оценят и намалят възможните рискове (за здравето, безопасността, основните права, околната среда, демокрацията и принципите на правовата държава) и да регистрират своите модели в базата данни на ЕС преди пускането им на пазара на съюза.

Системите на ИИ за генериране на съдържание като ChatGPT ще трябва да отговарят на изискванията за прозрачност (като разкриват, че съдържанието е генерирано от ИИ, и помагат да се разграничават т.нар. дълбинни фалшификати (deep fake) от истинските) и да осигурят гаранции срещу генерирането на незаконно съдържание.

Подробните резюмета на защитените с авторско право данни, използвани за тяхното обучение, също ще трябва да бъдат публично достъпни.

Подкрепа за иновациите и защита на правата

С цел насърчаване на иновациите в областта на ИИ и подкрепа на малките и средните предприятия евродепутатите добавиха изключения за научноизследователската дейност и за компонентите на ИИ, предоставяни по силата на лицензи с отворен код.

Новият закон насърчава т.нар. регулаторни лаборатории, или експериментална нормативна среда, създадена от публичните органи, за тестване на ИИ преди неговото внедряване.

И накрая, членовете на ЕП искат да укрепят правата на гражданите за подаване на жалби за системи с ИИ и за получаване на обяснения за решения, основаващи се на високорискови системи с ИИ, които оказват значително въздействие върху техните основни права.

Евродепутатите реформираха и ролята на Службата по изкуствен интелект на ЕС , на която ще бъде възложено да следи как се прилагат правилата за ИИ.

Предстоят преговорите със съвета (държавите членки) за окончателния вариант на закона.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини