Украинските служби публикуваха прихванат разговор, потвърждаващ, че язовир Каховка е взривен от руснаци

Службата за сигурност на Украйна прихвана телефонен разговор на нашествениците, който потвърждава взривяването на Каховската водноелектрическа централа от руснаците.

Руски военнослужещ казва на събеседника си, че Руската федерация е искала да сплаши и изнудва Украйна, като взриви язовира, но ситуацията е излязла извън контрол, съобщава ССУ.

Той също така припомня, че от Каховското водохранилище се взема водата за охлаждане на реактора на Запорожката атомна електроцентрала. На което събеседникът му се радва, че украинците сами са взривили водноелектрическата централа и че поради липсата на вода за охлаждане на реактора на Запорожката АЕЦ "ще се прецака и край".

"Не те [украинците] го удариха. Това беше наша диверсионна група. Искаха да плашат с този язовир. Не стана по план, а повече, отколкото планираха", казва руски военен.

Той описва и последствията от бедствието, които Русия се опитва да скрие - покачване на нивото на водата, наводнени територии и разрушения.

Службата за сигурност на Украйна започна наказателно разследване на това руско военно престъпление.

"Взривявайки язовира на Каховската ВЕЦ, Русия тотално доказа, че заплаха за целия цивилизован свят. Само истинска терористична държава може да причини технологична и екологична катастрофа от такъв мащаб. И определено ще носи отговорност за това - и на бойното поле, и в международни съдилища. Нашата задача е да изправим пред правосъдието не само висшето ръководство на режима на Путин, но и действителните извършители на престъпленията", подчерта началникът на ССУ Васил Малюк.

Разследването е образувано по два члена от Наказателния кодекс на Украйна: 438 - нарушение на законите и обичаите на войната и 441 - екоцид.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини