Зеленски: Първият украински F-16 ще е сигнал, че Русия губи

Първият украински F-16 ще бъде един от най-силните сигнали към света, че Русия само ще загуби.  Това ще бъде сигнал, че руският терор е загубил и нашият свят, който се основава на уважението към независимите нации и правото на народите да избират своя собствен път, е издържал. Ще подготвим необходимата основа, за да гарантираме, че нашият авиационен преход е възможно най-бърз и ефективен.

Това заяви в сряда вечерта президентът на Украйна Володимир Зеленски в новото си видеообръщение към нацията, цитирано от "Укринформ".

Ние правим всичко възможно, за да съкратим времето до постигане на резултата, до появата на нови и мощни самолети с украински пилоти в украинското небе. Ясно е, че тази глобална стъпка ще ни позволи да разширим нашите отбранителни способности. Защото само с мощни самолети може да бъде завършена системата за ПВО, каза той.

Зеленски се обърна и към иранците. 

Към всички - обществото, иранските улеми, всяко иранско семейство, на онези хора, които могат да влияят на правителствените решения в Иран имам един прост въпрос. Защо искате да сте съучастници в руския терор? Защо сте на страната на злата държава?, попита той, като има предвид иранските бойни дронове, които руската армия използва във войната в Украйна. 

Ако вземем, например, само едно оръжие на руския терор, иранските шахеди, нашите войници са свалили почти 900 от тези дронове до момента. Общо срещу Украйна са използвани около 1160 шахеда. Ние сваляме повечето от тях. Ние непрекъснато търсим инструменти, за да направим дела на свалените ирански дронове 100%, каза той.

В сряда стана известно, че в следващите дни украинските военни ще започнат да се обучават да управляват танкове "Ейбрамс".Това заяви прессекретарят на Пентагона, бригаден генерал Пат Райдър.

Най-малко 250 украинци пристигат в Германия тази седмица и ще се обучават на 31 танка "Ейбрамс", каза анонимен източник на изданието. В продължение на десет седмици военните ще се обучават на управление, маневри на танковете на бойното поле и тяхната поддръжка.

Украинците ще тренират на 31 танка "Ейбрамс", които пристигнаха в Германия по-рано този месец. Американски служители съобщиха, че друга партида от 31 танка M1A1 "Ейбрамс" в момента се ремонтира в Съединените щати и ще бъде доставена в Украйна през есента.

От няколко месеца се водят преговори за доставка на изтребители F-16 от Запада. По-рано беше съобщено, че Нидерландия е готова първа да прехвърли F-16 на Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън по време на срещата на Г-7 в Хирошима подкрепи намеренията на съюзническите сили да обучават украинските военни.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини