Турция, Русия и Украйна ще обсъдят зърненото споразумение в петък в Истанбул

Среща на заместник-министрите на отбраната на Турция, Русия и Украйна, посветена на темата за евентуално удължаване на срока на споразумението за износ на зърно през Черно море, е насрочена за петък, 5 май, в Истанбул. Това съобщи турският министър на отбраната Хулуси Акар на среща с журналисти в град Кайсери, предаде Анадолската агенция.

Той отбеляза, че Анкара продължава усилията си за елиминиране на риска от продоволствена криза, предизвикана от войната в Украйна.

Акар припомни, че по време на неотдавнашното си посещение в Москва за четиристранната среща за Сирия проведе отделен разговор с руския си колега Сергей Шойгу, а на 18 април в Кайсери имаше преговори с украинския министър на инфраструктурата Александър Кубраков. Турският министър на отбраната каза, че и на двете срещи е бил обсъден въпросът за „зърнения коридор“ и страните са се съгласили с предложението на турската страна за среща на 5 май в Истанбул.

От своя страна руското министерство на външните работи заяви, че въпросът за възможна среща на 5 май все още не е съгласуван, съобщи ТАСС.

Споразумението, което позволява износ на хранителни продукти от украинските пристанища на Черно море, беше подписано на 22 юли 2022 г. в Истанбул от представители на Украйна и Русия с посредничеството на Турция и на ООН. То беше продължено два пъти, през ноември миналата година и през март и изтича на 18 май. Русия дава индикации, че няма да се съгласи на ново удължаване, ако не бъде решен въпросът със собствения й износ на зърно и на торове, с доставките на селскостопанска техника, резервни части и сервизно обслужване, със застраховането и презастраховането, с връщането на Росселхозбанк в системата SWIFT и с разблокирането на задграничните активи и сметки на руски компании, свързани с производството и транспорта на хранителни стоки и торове.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини