Мъртва ли е зърнената сделка, Лавров мълчи

Руският външен министър Сергей Лавров избегна днес в ООН да отговори на въпроса, мъртва ли е зърнената сделка, предаде ТАСС.

След завършване на първата част от заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което Лавров се изказа в качеството си на председател, министърът се отправи на среща с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш. По време на срещата, както съобщи канцеларията на Гутериш, ще бъде обсъдена също възможността за продължаване на зърнената сделка след 18 май.

Журналистка зададе на Лавров въпроса, мъртва ли е зърнената сделка. Министърът се спря пред нея, но в отговор само ѝ направи комплимент за роклята ѝ, посочва ТАСС. "Чудесна рокля", каза Лавров.

Друг журналист попита Лавров за обвиняемия за шпионаж в Русия кореспондент на в. "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, но руският външен министър не реагира и на този въпрос.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския президент Владимир Путин "пътища за подобряване, удължаване и разширяване" на сделката, позволяваща износа на украинско зърно през Черно море, каза заместник-говорителят на ООН Фархан Хак, цитиран от Ройтерс.

Гутериш е изложил предложенията си в писмо, което е помолил руския външен министър Сергей Лавров да предаде на Путин, каза говорителят след срещата между Гутериш и Лавров в централата на ООН в Ню Йорк.

Лавров не пожела да отговоря на въпроси на журналисти преди и след 90-минутната си среща с Гутериш, посочва Ройтерс.

Русия даде да се разбере, че няма да позволи сделката, договорена между Москва и Киев с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, да продължи да действа след 18 май, защото исканията на Русия за улесняване на собствения ѝ износ на зърно и торове не са били изпълнени.

Хак каза, че писмото до Путин "взема предвид неотдавна изложените от двете страни позиции и рисковете за глобалната продоволствена сигурност". Говорителят допълни, че подобни писма са изпратени от генералния секретар на ООН и до Украйна и Турция.

Зърнената сделка имаше за цел да облекчи световната продоволствена криза, която по думите на служители на ООН се е задълбочила след руската инвазия в Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини