Бързо непланирано разглобяване: Най-мощната ракета направи голямо шоу четири минути след изстрелването

Най-мощната ракета, създавана някога, направи голямо шоу по време на дебютното си космическо изстрелване.

С мощен рев първата по рода си интегрирана ракета Starship се издигна към космоса днес (20 април) от крайбрежното съоръжение Starbase на SpaceX в Бока Чика Бийч на брега в Южен Тексас в  8:33 ч. местно време (13:33 по Гринуич).

Това беше грандиозна и сюрреалистична гледка: високият 120 метра Starship, най-голямата и най-мощна ракета, създавана някога, се издигна от орбиталната стартова кула на Starbase върху огнен стълб, генериран от 33-те двигателя Raptor в първата степен. Starship продължи да се издига напук на огромната си маса, лъскавото му тяло от неръждаема стомана отразяваше утринното слънце на Тексас през цялото време.

Издигането обаче не продължи дълго. Високата 50 м горна степен на Starship трябваше да се отдели от първата степен на Super Heavy около три минути след излитането, но това не се случи. Двете останаха свързани и започнаха да се въртят, като в крайна сметка ракетата експлодира - или претърпя "бързо непланирано разглобяване", както го нарича SpaceX, малко по-малко от четири минути след изстрелването.

Но служителите в централата на SpaceX в Хоторн, Калифорния, събрали се за да гледат изстрелването, реагираха с бурни възгласи на кончината на Starship, празнувайки печалбите, постигнати при първото му излитане. Гигантската ракета достигна максимална надморска височина от около 39 километра, според данните от изстрелването на SpaceX в интернет.

"Да стигнеш дотук е невероятно", каза Кейт Тайс от SpaceX по време на уебкаста.

Това беше вторият опит на SpaceX да изстреля Starship, първият опит на 17 април бе прекратен поради замръзнала клапа.

"Няколко двигателя на кораба излязоха от строя, той започна да губи височина и да се върти. Беше дадена команда за завършване на полета както на космическия кораб, така и на ускорителя“, съобщи по-късно в изявление SpaceX.

По време на тестa видеото е уловило момента, в който три от 33-те двигателя не успяват да задействат първата степен на ускорителя Super Heavy по време на изстрелването. По-късно броят на изключените двигатели достигна шест.

Планът за полета днес изискваше Super Heavy да се върне на Земята в Мексиканския залив приблизително осем минути след полета.  Междувременно горната степен трябваше да запали своите шест двигателя Raptor, за да се отправи към планирано частично пътуване около Земята.

Целта беше Starship да достигне максимална надморска височина от около 233 км, след което да го върне обратно в атмосферата на Земята за пробно повторно влизане, завършващо със падане в Тихия океан недалеч от Хавайския остров Кауай около 90 минути след излитането.

SpaceX обаче не очакваше всичко да се получи - новите ракети често се провалят при първия си тестов полет, а Starship е много по-смел и сложен от повечето ракети-носители. В края на краищата той има 33 двигателя в първата степен и е висок близо 120 метра. По-скоро днешното изстрелване беше свързано със събирането на данни и правилното реагиране на всичко, което в крайна сметка се случи, подчертаха представители на компанията.

"Това беше тест за разработка. Това е първият тестов полет на Starship. И целта е да съберем данни и, както казахме, да изясним проблемите и да се подготвим отново", каза главният инженер по интеграция на SpaceX Джон Инспрукър по време на компанията на живото предаване. "Така че никога не знаете точно какво ще се случи. Но както обещахме, вълнението е гарантирано. И Starship ни даде доста зрелищен край на това, което беше наистина невероятен тест".

Стотици зяпачи се радваха на плажа, докато гледаха излитането на гигантската ракета.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини