Русия прилага тактиката на "изпепелената земя" в Бахмут

Русия е преминала към тактиката на "изпепелената земя" в Бахмут според командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс.

Тя е била прилагана от Русия в Сирия и цели да бъдат унищожавани сгради и позиции с артилерия и въздушни удари по думите на Сирски. Руската офанзива срещу Бахмут, малък град в украинската Донецка област, стана една от най-големите и продължителните от началото на войната през февруари 2022 г.

"Врагът премина към така наречената тактика на изпепелената земя от Сирия", каза Сирски. По негови думи ситуацията е трудна, но контролируема. Също така според Сирски руските сили изпращат специални сили и десантчици, за да подпомогнат настъплението си, след като групата "Вагнер" се е оказала изтощена. Ройтерс пише, че не е в състояние да провери информацията от фронтовата линия.

Според изтекли наскоро в социалните мрежи предполагаеми документи на Пентагона, руското ръководство предлага на своите бойци финансов бонус за евентуалното унищожаване на натовски танкове, съобщава украинската агенция УНИАН.

В понеделник Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за руски атаки по целия фронт през последните 24 часа, като са били отблъснати 58 от тях. Според Киев Русия все още е съсредоточена върху градовете Лиман, Бахмут, Авдиивка и Марийка в Донецка област.

В изявлението се казва, че са били отблъснати 30 руски атаки в районите около Бахмут. Сергей Череватий, говорител на източното военно командване, каза в национален ефир, че "врагът се опитва да превземе нашия град-крепост на всяка цена." "Въпреки че е изключително трудно, ние все още контролираме ситуацията. Нашите части задържат врага и нанасят максимални поражения ", добави той.

Новината идва, след като в неделя в деня на православния празник Цветница загинаха баща и 11-годишната му дъщеря по време на руски атаки в град Запорожие в Югоизточна Украйна.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини