Украйна не може да си върне Запорожката АЕЦ чрез дипломация

Дипломатическите стъпки по връщането на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на Украйна засега са неуспешни. Това заяви украинският министър на енергетиката Герман Галущенко, цитиран от "Укринформ".

"В момента ситуацията е задънена. Нашата позиция, която изразяваме на всички международни платформи, е, че всички преговори по отношение на ЗАЕЦ трябва да се основават на следното: първо, демилитаризацията на централата; второ, напускане на работниците на "Росатом"; трето, трябва да се даде възможност на украинския персонал да управлява ядрения обект спокойно, без натиск. Но в отговор на това получихме безполезен указ от руския президент Владимир Путин, който обявява, че Запорожката АЕЦ е "федерална" собственост, последвано от учредяване на съответната компания в Москва", отбеляза Галущенко.

По думите му Украйна получава тревожни сигнали от мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), работеща в Запорожката АЕЦ - руснаците се държат изключително непрофесионално в централата.

Според Галущенко мисията на МААЕ потвърждава, че руснаците управляват ЗАЕЦ по такъв начин, че състоянието на оборудването и съоръженията в централата значително се влошава.

"Има чувството, че една от целите на нашествениците е да ни го оставят в неработещо състояние след деокупацията", добави Галушченко.

Припомняме, че след анексирането от Русия на окупираната част от Запорожка област, Москва обяви и поемането на контрола върху Запорожката АЕЦ. Украйна в момента не може да има никакво влияние върху случващото се в централата, тъй като директорът и заместник-директорът на Запорожката АЕЦ след кратко задържане бяха експулсирани от руските власти на територията, контролирана от Украйна. Персоналът, останал да работи там се оплака от психологически натиск от Русия да подпише нови договори за работа с "Росатом".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини