Руски ракети "Калибър" прелетяха над Молдова

Днес, 10 февруари, в 10:18 часа две руски крилати ракети "Калибър" пресякоха държавната граница на Украйна с Република Молдова. Около 10:33 те пресякоха въздушното пространство на Румъния, която е членка на НАТО.

Това съобщи главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни в Telegram. След това ракетите отново навлязоха във въздушното пространство на Украйна в точката на пресичане на границите на трите държави.

Според Залужни тези ракети "Калибър" са изстреляни от Черно море.

Информацията беше потвърдена от Министерството на отбраната на Молдова:

"Във връзка с информацията за прелитане на ракета над въздушното пространство на Република Молдова, Министерството на отбраната съобщава следното:

Отговорните структури в рамките на институцията засякоха в 10:18 ч. ракета, пресякла въздушното пространство на Република Молдова, над град Мокра в региона на Приднестровието и по-късно над град Косауци в област Сорока, в посока Украйна.

Отбелязваме, че Министерството на отбраната, в сътрудничество с отговорните структури в страната, внимателно следи ситуацията в региона и категорично осъжда нарушаването на въздушното пространство на Република Молдова."

Външното министерство на Молдова привика руския посланик във връзка с нарушаването на въздушното пространство на страната от руска ракета.

Румънското министерство на отбраната все още не е потвърдило информацията за прелет на руска ракета над тяхна територия а, пише Europei Liberă.

"Информацията за руска ракета, която е трябвало да прелети над румънското въздушно пространство, не е потвърдена", казват от министерството на отбраната на страните от НАТО. По-подробна информация ще бъде предоставена по-късно.

Ракетната атака срещу Украйна

На 10 февруари сутринта в Украйна отново беше обявена въздушна тревога заради 14-ия масиран ракетен удар от Руската федерация. Руската федерация вдигна авиация във въздуха, а руски кораби - носители на ракети "Калибър" излязоха в морето.

Съобщава се, че руснаците са атакували критична инфраструктура в Харков. По предварителна информация 7 души са ранени, двама от тях са в тежко състояние.

Освен това експлозии са чути в Запорожие, Одеса, Ивано-Франковск, Лвов, както и във Виница, Хмелницки, Кривой Рог, Киев и региона.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини